Pinerolo -> Ceresole Reale (196 kilometer)
Na de start in Pinerolo begint na 35 kilometer de beklimming van de Colle del Lys (14,2 km à 6,7%). Vanaf de top van deze col moeten de renners vijftig kilometer dalen en vijftien kilometer vals plat afleggen voordat ze de voet van de tweede hindernis van de dag bereiken. Pian del Lupo (9,4 km à 8,7% en max 14%) is wat korter dan de Lys, maar gezien de stijgingspercentages al een stukjelastiger. Na de afdaling moet er direct weer worden geklommen. Toch duurt het nog 25 kilometer voordat de slotklim echt begint. De Colle delle Nivolet loopt door tot boven de 2600 meter, maar de RCS heeft besloten de streep te trekken aan het fraaie stuwmeer van Serrù.Om daar te komen moeten er vanaf Noasca nog twintig zware klimkilometers worden overleefd. De eerste 6,3 kilometer gaat het gemiddeld met 6,4 procent omhoog en is er na drieënhalve kilometer een uitschieter van 14 procent. Na de doorkomst in Ceresole Reale volgt er een drietal kilometers relatieve rust met een nagenoeg vlakke aanloop naar het tweede en nieuw geasfalteerde deel van de klim. De allesbeslissende fase vangt aan op ruim acht kilometer van de finish, waarvan de laatste zes kilometer een gemiddelde stijging kent van 8,9 procent. Kijk er niet vreemd van op als enkele vooraanstaande namen ondanks twaalf dagen koers in de benen moeite hebben met de overgang naar het serieuze klauterwerk.Favorieten
Wat hebben we geleerd van de eerste bergrit? Bauke Mollema komt bergop net iets tekort ten opzichte van ‘de grote mannen’. De kopman van Trek-Segafredo had het lastig op de steile klim naar Mostone en moest zelfs lossen. In de afdaling kon hij samen met Ilnur Zakarin de opgelopen achterstand goed maken en verloor hij uiteindelijk geen tijd op de andere klassementsmannen. “Morgen moet het beter”, zei Mollema afloop van de rit. “We finishen bergop. Dan is er geen tijd meer om iets goed te maken.”Bauke Mollema zag donderdag erg af.Mollema kan daarbij alle steun goed gebruiken. Speelt Trek-Segafredo echter wel volledig de kaart van de Groninger? Gianluca Brambilla kwam op de Mostone als eerste boven en nam daardoor de bergtrui over van Giulio Ciccone, de man die Mollema weer terugbracht naar de groep van Roglic. Vrijdag vallen er veel bergpunten op te rapen. Met twee renners van Trek-Segafredo op de eerste plaatsen zou het zomaar kunnen dat er weer iemand meespringt in de vlucht van de dag. Wordt Mollema daar de dupe van?Mikel Landa en Miguel Angel Lopez liepen donderdag een halve minuut in. In het klassement hebben ze echter nog meer dan vier minuten achterstand op Roglic. Gaan ze opnieuw in de aanval?
De groep met Sivakov, Roglic en Nibali.Om na één bergetappe al conclusies te trekken gaat te ver, maar Mitchelton-Scott maakt wel een ijzersterke indruk. Simon Yates werd op de klim van eerste categorie omringd door Esteban Chaves, Lucas Hamilton en Mikel Nieve. Roglic zal enigszins jaloers naar de ontwikkelingen bij Mitchelton-Scott kijken, want de Sloveen zat helemaal alleen. Natuurlijk heeft hij pech gehad door het wegvallen van Laurens De Plus en het niet-starten van Robert Gesink, maar dit is geen goed teken.Op basis van de eerste bergrit is Lopez de favoriet om de rit te winnen. De kopman van Astana heeft wat goed te maken en is aanvallend ingesteld. Andere kanshebbers voor de dagwinst zijn Roglic, Yates, Rafal Majka en Vincenzo Nibali. Het wordt hoe dan ook een boeiend gevecht. Zo ook om het roze. Blijft Jan Polanc leider? Hij heeft er de klimkwaliteiten voor..
Sterren volgens Fiets.nl
**** Miguel Angel Lopez*** Primoz Roglic, Vincenzo Nibali
** Simon Yates, Rafal Majka, Mikel Landa
* Richard Carapaz, Bauke Mollema, Pavel Sivakov, Tanel Kangert