Tom Dumoulin staat voor de zware taak om de 2.11 minuten achterstand op Simon Yates te minimaliseren. Een minuut goedmaken is niet genoeg om voor de tweede keer de Giro d’Italia te winnen, anderhalve minuut biedt al meer hoop. Maar los van het klassement is er ook ‘gewoon’ een ritzege te verdienen. Pakt Tom zijn tweede of is Rohan Dennis hem ditmaal te snel af? Wij blikken vooruit.

Parcours
De allesbeslissende slotweek begint met de tweede en laatste individuele chronorace van deze Giro. Dit is steevast een belangrijk punt in een ronde. Sommige coureurs komen erachter dat ze te vroeg hebben gepiekt en zitten in een dalende lijn. Bij anderen pakt het vooraf uitgestippelde plan perfect uit en dat betekent dat ze nog altijd op de juiste golf zitten. De favorieten die nog kans maken op het roze in Rome hebben vandaag een goede prestatie nodig. Het is een dag die het klassement kan maken of breken. In het hoge noorden zijn tientallen bergen te vinden, maar het parcours van deze race tegen de klok loopt volledig door het dal. Er liggen een paar bultjes op de route, maar dat mag geen naam hebben. Dit is wel even wat anders dan het glooiende terrein van vorig jaar waar Tom Dumoulin iedereen op een hoop reed op weg naar Montefalco en een voorschot nam op de eindzege.

16e etappe Giro d'Italia 2018

Maar ook al is het misschien niet zijn meest ideale plaatje van een tijdrit, voor de pure klimmers is het een kleine ramp. Ze zullen met angst en beven naar deze test uitkijken. Het zijn veelal lange, rechte wegen met bochten waar weinig hoeft worden geremd, dus de snelheden zullen erg hoog liggen. Klassementsmannen maken een goede kans, maar ook erkende hardrijders zonder klassementsambities zoals Jos van Emden.

Favorieten
De grote favoriet is natuurlijk Dumoulin. Hij was op het 9,7 kilometer lange parcours in Jeruzalem al de sterkste en wist daar Rohan Dennis en Victor Campenaerts met twee seconden te verslaan. Toch zal het de Limburger vandaag niet alleen om de ritzege gaan, want hij hoopt twee minuten goed te maken in het klassement op Yates. Of dat gaat lukken is de vraag, eerst zal hij de tijdrit moeten winnen.

Tom Dumoulin 2018

De grootste concurrenten wat betreft de ritzege zijn Dennis en Campenaerts. Dennis is met klassementsambities gestart (11e op 6:41 minuten) maar is op papier samen met Dumoulin de beste tijdrijder. Campenaerts heeft van de 34,2 kilometer lange tijdrit echt een doel gemaakt en zal er alles aan doen om de twee topfavorieten te verslaan. De Belg is iemand om in de gaten te houden, want hij werd vorig jaar niet voor niets Europees kampioen. Outsiders voor de overwinning zijn Tony Martin, Jos van Emden en – als hij dezelfde benen heeft als op de Zoncolan – Chris Froome.

Dumoulin vs. Yates
Kan Dumoulin meer dan anderhalve minuut goedmaken op Yates? Zeker, maar dan moet alles meezitten. In Jeruzalem finishte de Brit als zevende op twintig seconden van Dumoulin. Een erg simpele rekensom leert ons dat hij over bijna 35 kilometer meer dan een minuut zou inleveren. Echt vergelijkingsmateriaal tussen Yates en Dumoulin is er verder namelijk niet. Dumoulin is positief gestemd over de tijdrit, maar verwacht niet dat hij het roze kan pakken. “Het parcours is niet helemaal in mijn voordeel. Het is rechttoe rechtaan en supersnel. Zondag hadden we wind mee en als dat dinsdag ook zo is, verwacht ik niet dat er grote verschillen ontstaan”, aldus Dumoulin, die vooral start met de ambitie om te winnen. “Ik zou graag nog een rit op mijn naam schrijven.”

Tom Dumoulin en Simon Yates 2018

Ploegleider Arthur van Dongen denkt niet dat Dumoulin ‘eventjes’ twee minuten dichtrijdt op Yates. “Tom zal zonder twijfel mee gaan doen voor de etappewinst en tijd goedmaken op Yates, maar 2:11 minuten op Yates in supervorm is niet reëel. Misschien pakt Tom een minuut terug.”

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Tom Dumoulin
*** Rohan Dennis, Victor Campenaerts
** Jos van Emden, Tony Martin, Chris Froome
* Vasil Kiryienka, Ryan Mullen, Alex Dowsett, Simon Yates

TV
De tijdrit volg je vanaf 13:00 uur live op Eurosport 1. Met onze liveticker mis je helemaal niets van de tussen- en eindtijden.