In Fiets editie 5 vind je een interview met Loes Adegeest, profrenster bij FDJ-Suez (zondag nog 24ste in de Amstel Gold Race) en tweevoudig wereldkampioene Zwift. In het verhaal lees je alles over haar manier van trainen (zowel binnen als buiten), maar dit stukje over voeding bewaarden we voor onze website. Misschien steek je er nog iets van op.

Hoe ziet een wedstrijddag er qua voeding uit?
“Dan eet ik vooral koolhydraten. ’s Ochtends kan dat brood, rijst of een combinatie van beide zijn, met wat fruit. Meestal eet ik dat drie uur voor de start van de wedstrijd. Een uur voor de start drink ik nog een bidon met isotone sportdrank en eet ik een reep. Tijdens de race ben ik wel fan van de beta fuel-producten, dus gelletjes, repen en bidons waar veel koolhydraten in zit. Dan hoef ik niet veel te eten, maar krijg ik wel veel energie binnen.”

Heb je moeite om alles binnen te krijgen?
“Als je gelletjes neemt met een inhoud van 20 gram, dan moet je bijna vijf gelletjes in een uur wegwerken om 100 gram koolhydraten binnen te krijgen. In een hectische koers is dat vrije lastig. Daarnaast moet je de gelletjes ook allemaal meenemen in je zak. Ik vind het fijner als mijn zakken leeg zijn. Als het warm weer is, kies ik voor bidons met 40 gram koolhydraten. Als het koud is start ik met 80 gram en neem dan nog twee repen en twee gelletjes met inhoud van 40 gram koolhydraten mee. Als ik dan nog twee bidons onderweg aanpak, heb ik ongeveer 100 gram per uur binnen en heb ik alles.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

“Soms zie ik dames starten met acht van die gelletjes en denk ik: ik moet er überhaupt niet aan denken om ze mee in mijn zak te nemen en al helemaal niet om ze ook nog weg te werken! In Australië was het in januari bijvoorbeeld vrij makkelijk om voldoende te drinken, dan werk je makkelijk 2,5 bidon per uur weg omdat het zo warm was. Maar in de voorjaarskoersen in België was dat juist weer wat lastiger. Bijvoorbeeld door handschoenen, dan wordt eten ook al moeilijker.”

Zijn ze bij FDJ-Suez veel met voeding bezig?
“We hebben een voedingsdeskundige bij de ploeg die 1-op-1 gesprekken heeft met rensters. In het begin van het seizoen kwam er een goede uitleg over de beschikbare producten. Wat doet wat en hoeveel koolhydraten zitten erin? Er werd besproken wat je gewend bent aan hoeveelheid koolhydraten per uur en of dat genoeg is of dat dat juist aangepast moet worden. Zijn er producten waar je wel of niet goed op reageert en hoe kunnen we dat opvangen? Daarnaast was er een checklist voo de dagelijkse voeding. Wat eet je nu? Wat zit erin? Kan de volgorde van maaltijden beter? Is de volgorde van herstel wel juist wat koolhydraten en vochtbalans betreft? Na een zware training of wedstrijd heb je niet direct eiwitten of vet hard nodig en zit die inname de koolhydraten juist in de weg. Daar wordt op gelet. Je krijgt tips mee zoals ’s ochtends lunchen met koolhydraten en ’s avonds juist de groenten meenemen.”

Heb je wat aan die feedback?
“Ja, op zich wel, maar veel wist ik al. Het is niet dat ik vorig jaar rondfietste en maar 30 koolhydraten per uur tot me nam. Ik had het voor mezelf al wel redelijk uitgezocht. Maar het maakt het wel makkelijker om over te stappen op een nieuw voedingsmerk als je wat uitleg erbij krijgt. In dit geval is dat SIS. Wat heb ik dan nodig om hetzelfde binnen te krijgen als bij mij vorige voedingsmerk? Als je alleen maar doet wat gezegd wordt en zelf geen idee hebt hoe of wat, dan wordt het lastig om alles goed te begrijpen. Ik was er al mee bezig, dat maakt het makkelijker.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."