Dat Nederland het uitstekend doet op het allerhoogste niveau was al bekend. Na de winst van Van der Poel in Nove Mesto won afgelopen weekend Anne Terpstra een wereldbeker wedstrijd bij de dames. Een unieke prestatie, want Nederland won nog nooit eerder een wereldbeker bij de dames! Ondanks de winst heeft Terpstra echter nog geen ticket beet voor de Olympische spelen in Tokio.

Foto’s: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

In de bergen van Andorra werd afgelopen weekend de 3e wereldbeker van het seizoen verreden. In de damesrace werd het een echte thriller van 6 rondes lang. Jolande Neff (Trek factory racing xc) miste haar start volledig, maar knokte zich een weg terug naar voren. Alle favorieten zaten vooraan mee, totdat Anne Terpstra (Ghost factory racing) halfweg de wedstrijd alleen op avontuur ging. Achter Terpstra kwam Jolande Neff op volle toeren en werd het een spannende seconde strijd. In ronde 5 sloot Neff aan bij Terpstra en nam de leiding over. Alles kwam aan op de laatste ronde. Normaal heeft de opkomende concurrent het mentale overwicht in de finale, maar een verschroeiende versnelling van Terpstra op een steile klim liet duidelijk zien dat Terpstra de sterkste was in Vallnord. Neff moest blijven zitten en verloor in de laatste ronde 38 seconden op de ijzersterke Terpstra.

Yana Belomoina (CST Sandd Bafang mtb racing team) uit het team van Bart Brentjens werd knap 3 na een lange inhaalrace. De leidster en winnaar van de eerste 2 wereldbekers Kate Courtney kende een iets slechtere dag en werd 8e, maar behield haar leiderspositie in het wereldbekerklassement. De pechvogel van Nove Meste Anne Tauber finishte op een mooie 7e plek op 1,51 van haar landgenote Terpstra. Huidig Olympisch kampioene Jenny Rissveds reed, na lange afwezigheid op het hoogste niveau door privé problemen, naar de top 5.

Nog geen ticket naar Tokio
Ondanks de klinkende overwinning is Terpstra nog niet verzekerd van een startbewijs voor Olympische spelen 2020. Om te kwalificeren zijn er een gelimiteerd aantal races waar dat kan. Deze moet de kandidaat zelf van te voren aangeven aan de bondscoach als kwalificatie-moment. Een plek bij de eerste 6 is genoeg om je te kwalificeren. In Albstadt reed Terpstra al naar een 5e plaats, maar dit was geen aangegeven kwalificatie-moment. Ook gisteren was helaas geen kwalificatie-moment voor Terpstra. Gelukkig zijn er voor Terpstra nog kansen genoeg en met de huidige vorm moet ze zich geen zorgen maken.

Cink slachtoffer van de hoogte
Bij de heren was het ook spannend tot op het laatste moment. Vanuit de start trokken Avancini (Cannondale Racing) en Cink (Kross racing team) de gashendel volledig open. De hoogte en het zware parcours maakt het een veldslag. Cink kende blijkbaar een goede dag en demarreerde op de zwaarste klim. Het zag er goed uit voor de Tsjech, maar even later greep Cink naar zijn borstkas en moest stoppen in de verzorgingspost om te bekomen. De hartslag schoot de hoogte in en helaas voor Cink moest hij een tandje terug schakelen. Uiteindelijk haalde Cink nog net de top 10.

Shurter terug aan de macht
In een spannende laatste ronde bleven enkel Flueckiger (Thomus RN swiss bike team) en wereldkampioen Nino Shurter (Scott -Sram mtb racing) over. Beide mannen gaven alles in de laatste ronde en het was Shurter die uiteindelijk de lange sprint won. Voor Shurter is het de 31e wereldbeker overwinning en ongetwijfeld een opsteker voor de Zwitser na een iets mindere periode. Snelle starter Avancini werd 3de op slechts 12 seconden. Achter het internationale geweld en de afwezigheid van Van der Poel is het de Zeeuw Milan Vader (KMC Ekoi Orbea) die een sterke race reed na een slechte start. Vader werd 25e op 3.19. In de tussenstand moet Van der Poel de leidersplaats afgeven aan Shurter, maar blijft ondanks afwezigheid op een 3e plaats staan. De volgende ronde van de wereldbeker is aankomend weekend in het Franse Les Gets.