“We hebben wél naar Landis geluisterd”, was het korte antwoord van de Ierse preses op de vraag of hij spijt had dat hij niet naar de Amerikaanse renner, die zijn Tourzege van 2006 ook vanwege dopingperikelen moest inleveren.

De advocaat van de UCI, Philippe Verbist, ging wel dieper in op de zaak.

“De UCI heeft een kopie van de email van Landis ontvangen van 30 april 2010. Als u zegt dat dat de UCI een test heeft verdoezeld dan moet u dat terugnemen”, liet hij de journalist in de zaal weten.

“Wat u verder beweert wordt onderzocht. De UCI wist dat het USADA was geïnformeerd. Alles wat Landis heeft gezegd is onderzocht. Het enige probleem van Landis was dat er een positieve test verdoezeld was, maar dat was niet zo.”

Ook de Duitser Jörg Jaksche, eveneens een oud dopingzondaar, sprak eerder zijn teleurstelling uit dat het UCI niets gedaan heeft met zijn uitspraken over Armstrong.
Daarop had McQuaid wederom een kort antwoord: “daar hebben wij wel op gereageerd, hij heeft het mis.”

Op de speciaal belegde persconferentie van maandag maakte McQuaid bekend dat de UCI niet in beroep zal gaan tegen de bevindingen van het Amerikaanse anti-dopinginstituut USADA. De bond heeft besloten Armstrong uit het wielrennen te verbannen en hem zijn zeven Tourzeges te ontnemen.

© NUsport