Fitter, slanker, gezonder, beter voor het milieu. Er zijn genoeg argumenten om te gaan wielrennen. We geven je tien redenen om zo snel mogelijk op een fiets te springen!
1. Er jonger uitzien
Mensen die regelmatig fietsen zien er jonger uit dan mensen die niet of nauwelijks sporten. Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford universiteit zijn er achter gekomen dat regelmatig fietsen de slechte effecten van UV straling tegen gaat. Dermatoloog Christopher Rowland Payne legt uit: ”Fietsen zorgt voor een betere doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen naar de huidcellen. De huid herstelt beter en zorgt ervoor dat je minder snel rimpels krijgt”.
2. Sneller 
Besluit je te gaan fietsen naar het werk: Als je in de stad woont en werkt is de kans niet ondenkbeeldig dat de fiets sneller is dan de auto of het openbaar vervoer. In de Engelse stad Cardiff hebben ze het berekend. De gemiddelde snelheid van automobilist in de spits is hier 11 kilometer per uur. Een fietser haalt tussen de 19 en 23 kilometer per uur.
3. Slaap dieper
Je hebt wellicht moeite met opstaan als je vroeg je bed uit moet voor een ochtendritje. Toch compenseer je de kortere nacht dubbel en dwars als je ’s avonds moe en voldaan gaat slapen. In een wetenschappelijke experiment zetten onderzoekers een groep mensen met slaapproblemen op de fiets. Het resultaat? Deze mensen vielen twee keer zo snel in slaap . Ook sliepen zijn dieper en langer, dan in de periode dat ze nog niet fietsten.
1302781523564-1sxljn5c927k3-800-754. Goed voor het brein
Wil je dat je grijze massa opnieuw gaat sprankelen? Ga fietsen. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat een conditieverbetering van vijf procent, zorgt voor een verbetering van 15 procent in testen waarbij je na moet denken. Sporten helpt met het ontwikkelen van nieuwe hersencellen in de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Doorgaans verslechtert dit deel van je hersenen vanaf je dertigste. ”Sporten stuurt bloed en zuurstof naar de hersenen. Dit helpt onder meer bij het regenereren van receptoren. Het is een verklaring hoe sporten de ziekte van Alzheimer kan vertragen”, zegt professor Arthur Kramer.

5. Minder ziek
Sporten zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt. ”Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je immuunsysteem actiever wordt”, legt diëtiste Cath Collins van het St George Ziekenhuis in Londen uit. ”Dit systeem kan zo sneller in actie komen om een infectie te bestrijden”. Uit onderzoek van de universiteit van North Carolina blijkt dat mensen die vijf keer per week minstens 30 minuten fietsen, zich veel minder vaak ziekmelden op het werk. Collega’s die niet sporten melden zich twee keer zo vaak ziek.

6. Leef langer
Drie fietstochten in de week van ongeveer drie kwartier maken je biologisch gezien gemiddeld negen jaar jonger dan leeftijdgenoten die niet sporten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.400 eeneiige tweelingen door het King’s College in Londen . Van deze tweelingen sportte één iemand wel, en de ander niet regelmatig. ”Regelmatig sporten verkleint de kans op hart- en vaatziekten” zegt onderzoeker Lynn Cherkas. ”Het lichaam wordt efficiënter bij het zichzelf verdedigen en bij het regenereren van cellen”. Uit onderzoek van de Purdue universiteit in de Verenigde Staten blijkt dat regelmatig fietsen de kans op hart- en vaatziekten met 50 procent vermindert.
7. Beter seksleven
Veel sporten heeft een aantoonbaar positief effect op je seksleven. Uit onderzoek van de Cornell Universiteit blijkt dat regelmatig sporten mannen seksueel gezien, twee tot vijf jaar jonger maakt. Vrouwen komen door regelmatig te sporten gemiddeld twee tot vijf jaar later in de overgang. Bovendien hebben mannen van boven de 50, volgens de universiteit van Harvard, een 30 procent kleinere kans op impotentie als ze minstens drie uur in de week wielrennen.
artistic impressions Mountainbike8. Val meer af
De efficiency van je metabolisme verbetert door te sporten. ”Ook in de uren na het sporten verbrand je meer vet en calorieen”, legt Mark Simpson van de Loughborough Universiteit uit. Een recente studie laat ook zien dat wielrenners die interval training doen, meer vet verbranden dan wielrenners die hun rondje rijden in één strak tempo.
9. Je verdient meer
Als afvallen een argument is om te gaan fietsen: dunne mensen verdienen gemiddeld meer dan dikke mensen. In Amerika is zelfs aangetoond dat er een directe relatie is tussen de hoogte van het BMI en het salaris. Onderzoekers van de Ohio universiteit bekeken de ontwikkeling van zowel het BMI en het salaris van 7.300 mensen tussen 1985 en 2000. Wat blijkt: één punt erbij op de BMI index betekent gemiddeld een achteruitgang van acht procent in welvaart.

10. Schonere lucht
Fietsen is goed voor het milieu. En het mooie is: als je op de fiets zit adem je ook nog eens minder vieze lucht in dan wanneer je de auto, taxi of bus had gepakt. Uit een studie van het Imperial College in Londen blijkt dat taxipassagiers meer dan 100.000 deeltjes fijnstof inademen per kubieke centimeter, bij busreizigers zijn dat iets minder dan 100.000 deeltjes en automobilisten ademen nog altijd 40.000 fijnstofdeeltje per kubieke centimeter in. Als je als fietser dezelfde route neemt, adem je 8.000 fijnstofdeeltjes in. Hoe dat kan? De theorie is dat je als fietser uit de directe uitstootlijn van uitlaatgassen blijft door aan de kant van de weg te rijden. Als automobilist of buspassagier bevindt je je wel in de directe uitstootlijn van deze uitlaatgassen.