In dit artikel gaan we het hebben over het afwijken van je JOIN schema en kun je 2 maanden gratis JOIN krijgen. Lees verder in dit artikel!
Geregeld wordt bij JOIN de vraag gesteld in hoeverre je kan of mag afwijken van een trainingsschema zonder dat het doel in gevaar komt. Dit is een best ingewikkelde vraag, omdat het per doel en per individu verschilt. Maar bovenal afhangt van hoe groot de afwijking is en wat er in de plaats van de geplande training wordt gedaan.
Afwijken van trainingsschema
Om antwoord te geven op deze vraag is het in de eerste plaats belangrijk om vast te stellen wat een trainingsschema precies inhoudt. Een schema dat acht weken van tevoren aangeeft wat voor
training je op dinsdagavond moet doen, heeft weinig met trainen te maken. Natuurlijk is er voor een trainingsperiode een rode draad qua intensiteitsverdeling, opbouw van volume en arbeidrustverhouding, maar als er in de omstandigheden iets verandert of een training niet kan worden gedaan, moeten er ook in het schema veranderingen plaatsvinden. Twaalf weken vooruitplannen is dus flauwekul en afwijken van een dergelijk koelkastdeurschema omdat er nu eenmaal dingen zijn veranderd is dus juist aan te moedigen. Ervan uitgaande dat dit niet met het afwijken van een trainingsschema wordt bedoeld, blijft de vraag in hoeverre je iets anders kunt doen dan wat later in de week staat gepland.
Zorg ervoor dat het volume en de frequentie niet in gevaar komen
Hiervoor is het in de eerste plaats belangrijk te beseffen dat uiteindelijk consistent twaalf maanden per jaar trainen veel meer zoden aan de dijk zet dan drie maanden een fietsdogma volgen en dan weer twee maanden niet fietsen. Volume en frequentie maand op maand en jaar op jaar blijven uitbouwen is het allerbelangrijkste in beter worden. Als je dit kunt volhouden door af en toe iets anders te doen dan het schema je voorschrijft, dan is dat zeker de beste weg. Dus af en toe afwijken om een zware toertocht te doen is een uitstekend plan. Doe je dit echter ieder weekend, dan houd je tussen de toertochten geen tijd meer over om te trainen. Je moet immers eerst herstellen en daarna staat de volgende tocht voor de deur, waarvoor je uitgerust moet zijn. Dus wijk je te veel af, dan kan je langetermijndoel in gevaar komen en word je ook niet beter.
Rode draad
Na het stelselmatig blijven uitbouwen van frequentie en volume, is het belangrijkste ingrediënt van het trainingsschema dat je ook hoog intensieve trainingen doet en je dus je intervallen niet overslaat. Een Noorse studie uit 2021 van Almquist laat dit goed zien. In deze studie lieten ze achttien goed getrainde wielrenners 4 keer een 30 secondensprint doen voor en na een trainingskamp van veertien dagen. Eén groep deed op het kamp naast duurtrainingen ook vijf trainingen met sprints, terwijl de andere groep alleen maar duurtrainingen deed.
Resultaat verschillende trainingen
Bij terugkomst en na voldoende rust werden de verschillen tussen de groepen bekeken. De groep die op de sprint had getraind was flink verbeterd met gemiddeld 25 watt, terwijl de andere groep zelfs iets was verslechterd. Dit resultaat bleek te komen uit een toegenomen anaerobe capaciteit van de sprintgroep, terwijl in beide groepen de aerobe capaciteit (FTP) gelijk was gebleven. Deze studie laat zien hoe belangrijk het is in de lijn van je grote doel te blijven trainen.
Train je twee weken totaal anders, dan kan je zomaar je doel voorbijschieten. Dus bedenk bij het afwijken van een geplande training dat een enkele keer wat anders doen juist goed is voor de afwisseling. Zorg er alleen voor dat het volume en de frequentie niet in gevaar komen. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk in de geest van de training de rode draad van je schema te volgen en gooi niet iedere week de intensiteitsverdeling volledig op de schop.