HOOFDDORP – Roberto Heras is blij dat hij zich weer de Vuelta-winnaar van 2005 mag noemen. De oud-prof kreeg vrijdag zijn eindzege terug dankzij een uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof.

“Ik heb het nieuws met grote vreugde ontvangen. Natuurlijk hoopte ik hierop. Dit is een heel belangrijk besluit voor me en het stemt me gelukkig dat ik weer de Vuelta 2005 heb gewonnen”, laat de voormalige meesterknecht van Lance Armstrong weten aan Marca.

Heras raakte in 2006 zijn zege van een jaar eerder kwijt aan toenmalige Rabobank-renner Denis Mentsjov nadat hij positief had getest op het verboden middel epo. De nu 38-jarige Heras was in de voorlaatste rit tegen de lamp gelopen.

De Spanjaard, die destijds reed voor Liberty Seguros, ging in beroep tegen zijn straf, omdat hij vond dat de monsters van zijn bloed niet goed waren opgeslagen en niet anoniem waren geanalyseerd.

“Eigenlijk heb ik me altijd de winnaar gevoeld van die ronde, ik heb nog steeds fantastische herinneringen aan die drie weken. Het deed pijn dat ik geschorst werd, maar met hulp van mijn familie ben ik er bovenop gekomen.”

© NUsport