Lance Armstrong heeft tijdens zijn carrière het Amerikaanse overheidsbedrijf US Postal Service opgelicht door te liegen over zijn dopinggebruik.

Dat vindt het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat dinsdag documenten indiende bij de rechtbank voor een zaak tegen de ontmaskerde ex-wielrenner.

Het postbedrijf stak als hoofdsponsor tientallen miljoenen dollars in de ploeg van Armstrong. De overheid wil dat geld terugzien en kondigde in februari aan dat het zich aansluit bij een civiele rechtszaak tegen de voormalige profwielrenner.

De overheid beschuldigt Armstrong van ‘contractbreuk, onrechtmatige zelfverrijking en fraude’. Als de Texaan schuldig wordt bevonden, kan de eisende partij aanspraak maken op uiterlijk drie keer het geïnvesteerde bedrag.

Landis

Armstrongs oud-collega Floyd Landis is één van de personen die de jacht op Armstrong begon. De ex-renner kan een aanzienlijk bedrag tegemoet zien als de Amerikaanse overheid de zaak wint.

Tijdens en na zijn loopbaan zou de ex-renner meer dan tweehonderd miljoen dollar hebben verdiend.

Tegen Armstrong zijn na z’n dopingbekentenis ook al verschillende schadeclaims ingediend. Zo eist verzekeraar SCA Promotions een bedrag van twaalf miljoen dollar terug en wil de krant Sunday Times ruim één miljoen euro van de Texaan.

© ANP/NUsport