De Amerikaanse krant beschikt over de officiële aanklacht van het agentschap. Dat verklaart dat de bloedstalen die in 2009 en 2010 bij Armstrong werden verzameld ‘volledig consistent waren met epogebruik en/of bloedtransfusies’.

Armstrong, die nooit een positieve dopingtest aflegde, won tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour de France. In 2009 maakte hij een comeback. Sinds dit jaar doet hij mee aan triatlons op topniveau.

In februari sloot de openbaar aanklager in Los Angeles nog een twee jaar durend onderzoek naar Armstrong af. Daarmee ontliep ‘The Boss’ een strafrechtelijke aanklacht. Aan het onderzoek van justitie werkten onder meer Armstrongs oud-ploeggenoten Floyd Landis en Tyler Hamilton, die beiden wel betrapt werden op doping, mee.

Ook de Italiaanse en Franse justitie deelden bewijs met de Amerikanen. De aanklacht van USADA kan slechts tot een schorsing en het afnemen van prijzen leiden.

Samenzwering

In de officiële aanklacht, die dinsdag gedateerd is, beschuldigt USADA Armstrong niet alleen van epogebruik en bloedtransfusies.

Samen met de Italiaanse arts Michele Ferrari, teambaas Johan Bruyneel, een trainer en twee andere artsen, zou de oud-renner tussen 1998 en 2011 een enorme dopingsamenzwering hebben geleid. Onder de diverse getuigen zijn ‘meer dan tien wielrenners’.

Armstrong zou bovendien corticosteroïden en maskeringsmiddelen hebben gebruikt en doping aan anderen hebben gedistribueerd en toegediend.

Volgens Armstrongs advocaat zijn de laatste beschuldigingen het gevolg van ‘kwade wil’ van het USADA. “Armstrong gebruikt geen doping en heeft dat ook nooit gedaan. Meer dan zeshonderd tests hebben dat bewezen.”

© Novum