HOOFDDORP – Lance Armstrong heeft het gevoel dat hij de zondebok is voor generaties wielrenners die de sport in diskrediet hebben gebracht.

“Mijn generatie was echt niet anders dan de vorige generaties”, vertelt de 41-jarige Texaan, die twee weken geleden dopinggebruik bekende, in een interview met Cyclingnews.

“De ‘hulp’ heeft zich alleen ontwikkeld, maar het feit blijft dat de sport extreem zwaar is. De Tour de France was ooit uitgevonden als een stunt en heel veel motherfuckers hebben in ruim een eeuw tijd gezocht naar voordelen. Ruim honderd jaar geleden namen ze de trein, ik leefde in het epotijdperk.”

“Geen enkele generatie was schoon. Niet die van Eddy Merckx, niet die van Bernard Hinault, niet die van Greg LeMond, niet die van Fausto Coppi, niet die van Felice Gimondi, niet die van Miguel Indurain en die van mij ook niet.”

Armstrong denkt dat het wielrennen er niets mee opschiet als één man aan de ‘schandpaal wordt genageld’. “Er is sprake van een chaos. Het gaat echt niet om één persoon of zijn team, er is veel meer aan de hand, ook in andere sporten waarin uithoudingsvermogen belangrijk is.”

© NUsport