HOOFDDORP – Lance Armstrong ontkent stellig dat hij zijn voormalige ploeggenoten gedwongen zou hebben tot het gebruik van doping als zij bij zijn ploeg wilden blijven. Een aantal renners verklaarde onder ede dat de voormalig zevenvoudig Tourwinnaar hun dwong naar verboden middelen te grijpen.

“Ja, ik was de kopman van de ploeg”, legde Armstrong uit tijdens het interview met Oprah. “Of dat betekende dat ik besloot wie werd ontslagen en wie niet? Dat hing er vanaf wat er gebeurde.”

“Maar ik kon niet iemand ontslaan omdat die persoon geen doping gebruikte. Misschien dat ik het wel kon, maar ik heb dat nooit gedaan.”

“Er was nooit een richtlijn dat je moest gebruiken om bij het team te horen”, vervolgde Armstrong zijn betoog. “Het was een competitief tijdperk en we hebben allemaal onze keuzes gemaakt. Maar er waren ook ploeggenoten die schoon rondreden.”

Geloofwaardig

Oprah haalde vervolgens enkele voorbeelden aan van renners die beweren dat Armstrong hun wel degelijk dwong naar de doping te grijpen. “Dat is niet waar, er was alleen de verwachting dat men fit en afgetraind was. Ik heb nooit iemand gedwongen doping te gebruiken om de doelen van het team te behalen.”

“Ik weet dat ik nu niet de meest geloofwaardige man in de wereld ben, maar ik heb nooit iemand gedwongen doping te gebruiken. Ik accepteer wel dat ik als leider van de ploeg jongens misschien het gevoel heb gegeven dat ze doping moesten gebruiken om bij de ploeg te horen.”

“Maar”, benadrukte hij, “die jongens gingen verder met het gebruik van doping toen zij naar andere ploegen toegingen. Ploegen waar ik niet bij betrokken was.”

Bullebak

Armstrong beschreef zich vervolgens wel als een ‘bullebak’. “Ik probeerde een verhaallijn te creëren en als iemand iets zei wat mij niet beviel, als iemand disloyaal was, dan probeerde ik dat te controleren door ze als leugenaar te bestempelen. Zo ben ik mijn hele leven geweest.”

Het interview dat donderdagnacht werd uitgezonden is slechts de helft van het totale gesprek dat de Texaan met Oprah had. Vrijdagnacht zal het tweede deel worden uitgezonden. Ook dat deel zal in Nederland om drie uur ’s nachts te zien zijn op de zender TLC.

© NUsport/Anne Joldersma