HOOFDDORP – Lance Armstrong hoopt dat hij op termijn zijn terugkeer kan maken in de sportwereld. Dat verklaarde de Amerikaan in het tweede deel van zijn interview met tv-presentatrice Oprah Winfrey.

“Wil ik ooit weer competitief bezig zijn? Zeker weten”, was zijn antwoord op de vraag van Oprah of dat de reden was waarom hij nu openheid van zaken geeft. “Ik ben een ‘competitor’, zo heb ik mijn hele leven geleefd. Ik hou er van om te racen en ergens een streep te trekken.”

“Ik zal nooit meer de Tour de France rijden, maar er zijn andere dingen die ik wel wil doen, maar nooit meer kan”, vervolgde de Amerikaan, die een levenslange schorsing kreeg opgelegd door de Amerikaanse dopingwaakhond USADA.

“Het is niet de reden waarom ik nu dit interview geef, maar ik zou graag ooit weer de mogelijkheid krijgen om aan wedstrijden deel te nemen. Ik weet dat ik dit zelf veroorzaakt heb en dat ik de consequenties moet accepteren, maar als de mogelijkheid er ooit zal zijn, zou ik graag bijvoorbeeld de marathon van Chicago lopen als ik vijftig ben.”

Doodstraf

Volgens Armstrong is zijn verbanning uit de sportwereld ook een onevenredig zware straf. “Ik weet dat het niet het meest populaire antwoord is, maar ik vind dat ik de mogelijkheid om ooit weer deel te nemen aan wedstrijden verdien.”

Daarbij maakte hij de vergelijking met de grote hoeveelheid renners die tegen Armstrong getuigde in ruil voor strafvermindering. “Kijk naar die andere jongens. Zij ruilden mijn verhaal voor een schorsing van zes maanden. Dat is wat alle anderen kregen en ik kreeg de doodstraf, ik mag nooit meer deelnemen aan wedstrijden.”

“Ik zeg niet dat het oneerlijk is, ik zeg dat het anders is. Natuurlijk verdien ik het om gestraft te worden, maar ik denk niet dat ik die doodstraf verdien.”

Eerste deel

In het eerste deel van het interview, dat in de nacht van donderdag op vrijdag werd uitgezonden, gaf Armstrong ronduit toe dat hij tijdens al zijn zeven Touroverwinningen (tussen 1999 en 2005) aan de prestatie bevorderende middelen zat. De Texaan sprak daarbij over het gebruik van epo, bloedtransfusies en testosteron.

Verder beweerde hij in het eerste deel van het interview dat hij nooit een ander gedwongen heeft tot het gebruik van doping, dat hij geen betaling aan wielerbond UCI had gedaan om een positieve test te laten verdwijnen en dat hij niet (zoals door het USADA beweert) aan het hoofd stond van het meest geavanceerde dopingnetwerk ooit.

De UCI had, op aanraden van het USADA, eerder al besloten alle uitslagen van Armstrong na augustus 1998 te schrappen. Dat betekent dat de Amerikaan formeel al zijn Tourzeges kwijt is. Het IOC ontnam hem al de bronzen medaille die hij won tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Emotioneler

In het tweede deel van het interview stelde Armstrong zich emotioneler op en brak hij zelfs in tranen uit toen zijn kinderen ter sprake kwamen. Ook de gespreksonderwerpen waren van een persoonlijkere aard.

© NUsport/Anne Joldersma