HOOFDDORP – Chris Horner heeft het opgenomen voor Lance Armstrong. De Amerikaanse renner zet zijn vraagtekens bij het feit dat zijn landgenoot is bestraft zonder dat hij ooit is betrapt op dopinggebruik.

”Is Armstrong ooit positief bevonden?”, reageert Horner op de vraag wat hij van de Zaak-Armstrong vindt tegenover Cyclingnews.

”Ik ben oud en wijs genoeg om de omvang van deze zaak te begrijpen, maar uiteindelijk wordt hij veroordeeld zonder ooit positief te zijn geweest. Veel mensen zeggen dat ze hem van alles hebben zien doen, maar ik kijk ernaar en denk: USADA, WADA, UCI zeggen dat de dopingtests nutteloos zijn. Eigenlijk heb ik al die testen voor niets ondergaan.”

De 41-jarige Horner, voormalig ploegmaat van Armstrong bij Astana en RadioSchack, neemt de Tour de France van 2005 als voorbeeld. ”Ik herinner me de Tour van 2005 nog goed. Lance was daar de beste, hij doorstond alle tests en won de gele trui. Dan is er voor mij geen discussie meer, hij heeft de Tour gewonnen.”

Genoten

”Het is aan het UCI, WADA en USADA om renners die doping hebben gebruikt te pakken. Als ze de renners die vals hebben gespeeld vinden, moeten die er uitgegooid worden.”

”Maar ik vind dat als je door de dopingtest komt, je de echte winnaar bent. Lance heeft de Tour dus zeven keer gewonnen. En daar heb ik van genoten.”

”Lance is geslachtofferd”, aldus Horner. “Hij is de belangrijkste renner ter wereld en er was blijkbaar geen interesse in al die renners die verklaringen hebben afgelegd. Ze zijn alleen achter Lance aangegaan.”

© NUsport