HOOFDDORP – Lance Armstrong ontkent stellig dat hij, of iemand die hem vertegenwoordigd, een poging heeft gedaan om het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA om te kopen. Dat zei hij in het tweede deel van het interview met tv-presentatrice Oprah Winfrey.

Het hoofd van de USADA, Travis Tygart, verklaarde in de week in aanloop naar het veel besproken interview dat iemand uit de omgeving van Armstrong 250.000 dollar had geboden aan de USADA om niet met het rapport over Armstrong naar buiten te komen.

“Dat is niet waar”, was het directe antwoord van de gevallen wielrenner. “En in het duizend pagina tellende document dat zij over mij naar buiten hebben gebracht, waar echt alles in stond, waarom werd daarin niets over die poging vermeld?”

“Waarom stond dat er niet in. Dat zou toch een behoorlijk groot verhaal zijn geweest… Oprah, het is niet waar! Ik heb dat niet gedaan en ook niet iemand die mij vertegenwoordigd.”

Gevraagd of hij het wel zou weten als iemand anders uit zijn omgeving dat zou hebben gedaan, antwoordde hij volmondig ‘ja’. “Ik zou het geweten hebben als dat was gebeurd. Het gaat om veel geld. Het is gewoon niet waar.”

In het tweede deel van het interview liet Armstrong zich van een emotionelere kant zien. Toen zijn kinderen ter sprake kwamen, brak hij zelfs in tranen uit. Eerder in het interview liet hij weten te hopen op een terugkeer in de sportwereld.

© NUsport/Anne Joldersma