Lance Armstrong heeft nooit een positieve dopingtest afgelegd in de Ronde van Zwitserland in 2001. Dat blijkt uit de resultaten van de dopingcontroles die de UCI heeft vrijgegeven.

De wielerunie stuurde die gegevens vorige week naar het mondiale antidopingagentschap WADA, zo bericht De Volkskrant. De monsters van de Amerikaan waren zeer verdacht, maar nooit daadwerkelijk positief.  

In het omvangrijke rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA liet zowel Floyd Landis als Tyler Hamilton weten dat Armstrong er tegen hen op had gezinspeeld dat hij positief had getest in de Ronde van Zwitserland, maar dat de resultaten ‘waren verdwenen’.

Niet lang na deze verdachte test doneerde Armstrong een bedrag van 125.000 dollar aan de UCI voor de strijd tegen doping. De Nederlander Hein Verbruggen stond destijds aan het hoofd van de internationale wielerunie. Kwade tongen hadden het over zwijggeld.

De Amerikaan liet in januari, toen hij zijn jarenlange dopinggebruik opbiechtte, weten dat de UCI geen positieve dopingtest van hem heeft weggetoverd.

“Er was geen positieve test tijdens die ronde”, aldus Armstrong. “Ik heb niet betaald, ik heb geen geheime ontmoeting gehad met het hoofd van dat laboratorium en de UCI heeft geen positieve test weggetoverd. Dat is niet gebeurd.”

Pat McQuaid, de huidige voorzitter van de UCI, stelt dat de documenten bewijzen dat de aantijgingen jegens zijn organisatie volledig onjuist zijn. Er was nooit sprake van een ‘cover-up door de UCI’, aldus de Ier.

© NUsport