Dat schrijft Armstrong in een verklaring op zijn website.

Met zijn beslissing zet de ex-renner zijn zeven Tour-titels op het spel, die hij won in de jaren 1999-2005. Dat meldt persbureau AP.

Armstrong weigert mee te werken aan het proces van een arbitragecommissie, omdat hij genoeg heeft van al de beschuldigingen van dopinggebruik de afgelopen jaren. In zijn verklaring zegt hij: “Genoeg is genoeg, dat moment voor mij is nu. Het onderzoek van USADA is een ongrondwettelijke heksenjacht. Die heksenjacht heeft zijn tol geëist van mijn familie.”

“Ik weet wie die zeven Tours heeft gewonnen, mijn teamgenoten weten het en iedereen tegen wie ik gefietst heb weet het,” schrijft Armstrong.

Eerder deze week werd de aanklacht van Armstrong tegen het agentschap nog afgewezen door een federale rechter. Armstrong betichtte USADA van schending van zijn grondwettelijk recht op een eerlijk proces.

Schuldbekentenis

Volgens AP zal USADA de beslissing van Armstrong zien als een schuldbekentenis. Het agentschap kan adviseren de Tourzeges af te nemen. Ook zou het agentschap Armstrong uit de wielerwereld willen verbannen.

Armstrong benadrukt dat zijn beslissing geen bekentenis is, maar dat hij enkel weigert om mee te werken aan een, in zijn ogen, oneerlijk arbitrageproces.

Het antidopingagentschap blijft erbij dat Armstrong al in 1996 verboden middelen gebruikte, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies.

De CEO van USADA, Travis Tygert, noemt de beslissing van Armstrong “hartverscheurend”. “Het is een hartverscheurend voorbeeld hoe de cultuur in de sport, winnen ten koste van alles, de eerlijke en veilige competitie inhaalt.”

Getuigen

USADA beweert sinds juni dat zij getuigen heeft die zeggen dat Armstrong en nog vijf andere mensen uit zijn vroegere ploeg zich van doping hebben bediend.

Volgens Armstrong komt USADA met dezelfde getuigen op de proppen die hem in diskrediet brachten in het federale onderzoek tegen hem, dat twee jaar duurde en in februari zonder officiële strafklacht werd afgerond.

Armstrong heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Hij is ook nooit betrapt.

De Amerikaanse wielerbond schaarde zich onlangs achter de renner. De bond vindt dat de internationale wielerfederatie UCI de zaak moet behandelen en niet het antidopingbureau.

© NU.nl/Lindsay Mossink/ANP