De Amerikaanse ex-wielrenner is sinds het door het Amerikaanse dopingagentschap USADA gepubliceerde rapport flink in opspraak geraakt.

De Texaan, die zijn zeven Tourzeges geschrapt zag worden, zou de hoofdrolspeler zijn in het meest omvangrijke dopingnetwerk ooit in de sport.

Livestrong heeft als doel geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Armstrong werd eind 1996 behandeld voor teelbalkanker.

Jeff Garvey, voormalig vice-preses, neemt de taken van Armstrong als voorzitter over.

“Deze organisatie, haar missie en de mensen die haar ondersteunen, is mij ontzettend dierbaar”, laat Armstrong weten. “Om hen te sparen voor de negatieve gevolgen van de controverse rondom mijn persoon heb ik vandaag besloten terug te treden als voorzitter van de foundation.”

Privilege

De oud-wielrenner voegt eraan toe dat zijn organisatie de afgelopen jaren zich wereldwijd heeft ingezet in de strijd tegen kanker.

“Toen mijn eigen behandeling voor de ziekte op zijn einde liep heb ik deze organisatie opgezet om anderen te helpen. Het is een groot privilege geweest om van dichtbij mee te maken hoe mijn droom uiteindelijk 2,5 miljoen mensen heeft geholpen.”

De Texaan zal wel deel uit blijven maken van het bestuur van Livestrong. Voor die werkzaamheden ontvangt hij geen vergoeding. Ook zijn functie als voorzitter was onbezoldigd. Garvey zal de rol als gezicht van de organisatie overnemen.

Armstrong benadrukt dat hij betrokken blijft bij de strijd tegen kanker. “Mijn familie en ik hebben onze levens gewijd aan het werk van Livestrong en dat zal niet veranderen. We zijn van plan onze service voor de organisatie voort te zetten. We blijven betrokken supporters bij het gevecht tegen kanker.”

Gala

Algemeen directeur Doug Ulman van Livestrong zei vorige week nog dat het openbaar maken van het USADA-rapport niets zou veranderen aan de leidersrol van Armstrong.

Vrijdag is er in Austin een gala waar het vijftienjarig bestaan van Livestrong wordt gevierd. Het is de verwachting dat Armstrong dan een toespraak houdt.

De bestedingen van Livestrong bedroegen vorig jaar 35,8 miljoen dollar. Van elke dollar gaat 82 cent naar kankeronderzoek.

© NUsport