HOOFDDORP – Lance Armstrong begrijpt dat mensen hem de rug toe keren. In het interview met Oprah Winfrey verklaarde hij dat mensen het recht hebben zich bedonderd te voelen door hem.

“Ik wist niet hoeveel impact ik had, hoe groot mijn status was”, verdedigde hij zichzelf tegenover de Amerikaanse presentatrice die dat niet kon geloven en hem zei dat normale mensen niet omgaan met rocksterren en gebeld werden door presidenten.

“Maar ik begin het nu te begrijpen. Ik zie de woede bij mensen. De teleurstelling, het gevoel van verraad, het is er allemaal. Dit zijn mensen die mij geloofden en in mij geloofden. Zij hebben het recht zich bedonderd te voelen. Dat is mijn fout.”

“Ik zal de rest van mijn leven moeten proberen het vertrouwen terug te winnen en excuses aan te bieden. Voor de rest van mijn leven…”

Waarheidscommissie

In het interview met Oprah gaf Armstrong aan dat hij graag meewerkt met een waarheidscommissie, mocht die in het leven worden geroepen.

“Ik weet dat ik geen enkel morele grond meer heb om hier een oproep voor te plaatsen en te zeggen: laten we de wielersport weer schoon maken.”

“Maar mocht er een commissie komen dan zal ik de eerste zijn die door de deur stapt.”

Ferrari

In het eerste deel van het interview met Oprah weigerde Armstrong echter namen te noemen van mensen die betrokken waren bij zijn dopinggebruik. Alleen dopingarts Michele Ferrari en voormalig ploeggenoot Floyd Landis kwamen ter sprake.

Over Ferrari: “Ik beschreef hem als een goede en slimme man. En zo zie ik hem nog steeds. Nee, hij was niet het genie achter de doping van onze ploeg. Maar ik voel me niet gemakkelijk te praten over andere mensen”, aldus Armstrong.

Landis

Volgens de voormalig zevenvoudig winnaar van de Tour de France was de zaak rondom Floyd Landis, die Armstrong bestempelde als leugenaar in een bekend tv-interview, het kantelpunt in zijn zaak. “Daarna begon deze zaak te spelen.”

De aanleiding van de beschuldigingen van zijn oud-ploeggenoot was voor Armstrong duidelijk. “Mijn comeback in het wielrennen zat hem niet lekker. Wij hebben toen veel met elkaar gesms’t totdat ik zei: ‘doe maar wat je moet doen, maar laat me verder met rust.”

Armstrong beweert dat hij Landis lange tijd gesteund heeft. “Voor, tijdens en na zijn rechtszaak”, verwees hij naar de juridische strijd die Landis zelf moest leveren toen zijn Touroverwinning hem vanwege dopinggebruik werd ontnomen.

“Het was ook niet mijn beslissing om Landis uit US Postal te gooien”, blikt Armstrong terug. “In tegendeel, ik probeerde hem juist heel hard bij ‘mijn team’ te houden, juist omdat hij dingen wist die anderen niet wisten.”

Miljoenen

Landis is één van de personen die de jacht op Armstrong op gang trok. Mede dankzij hem overweegt de Amerikaanse overheid de dertig miljoen dollar sponsorgeld die aan US Postal, een overheidsbedrijf, werd overgemaakt terug te eisen. In totaal zou er voor ongeveer vijftig miljoen dollar aan claims tegen Armstrong lopen, terwijl zijn geschatte waarde rond de honderd miljoen ligt.

Het interview dat donderdagnacht werd uitgezonden is slechts de helft van het totale gesprek dat de Texaan met Oprah had. Vrijdagnacht zal het tweede deel worden uitgezonden. Ook dat deel zal in Nederland om drie uur ’s nachts te zien zijn op de zender TLC.

© NUsport/Anne Joldersma