De dag van de (keiharde) waarheid zullen we maar zeggen. Bij Admotion BV in Den Haag, het kantoor van Webtrainer, staat een fietsergometer. Op dit ding moet ik het laten zien. Excuses tellen niet. De weegschaal wijst 94,3 kilo aan. Via een huidplooimeting is mijn vetpercentage bepaald: 18 procent. Ik zit tegen overgewicht aan.

Redacteur Edwin Driessen ziet zichzelf als het prototype van een anti-klimmer. Toch probeert hij met coach Adrie van Diemen van webtrainer.com zijn klimmerscapaciteiten te verbeteren. Begin oktober waagt hij zich aan een cyclo in de Franse Alpen.

Tijdens de maximaaltest wordt het aantal te trappen Watt’s iedere 5 minuten verhoogd met 25 Watt. Dat gaat door totdat ik niet meer kan. Totaan 200 Watt gaat trappen gemakkelijk. Elke 5 minuten wordt met een prikje het lactaat gemeten om de verzuring te bepalen. Bij 275 watt begin ik de benen te voelen. Bij 300 watt begint het trappen voor het eerst een beetje pijn te doen. De grens van 325 voelt als een klap. Ik merk dat ik dit niet lang ga volhouden. Toch trap ik nog zo’n twee a drie minuten door. 337 Watt maximaal zegt de meter. Mijn hartslag is opgelopen tot 173 slagen. Ik moet een paar minuten rustig uittrappen om weer op adem te komen.

Volgens de berekening van Adrie van Diemen trap ik 288 Watt op mijn omslagpunt. ”Dat is een erg goed Wattage”, stelt de Haagse trainer. ”Afgezet tegen je gewicht is het echter mager. Met deze gegevens ben je inderdaad absoluut geen klimmer”.

We spreken af een planning te maken om toch progressie als klimmer te kunnen boeken. Ik hou jullie op de hoogte.