Zwift heeft aan het indoor trainen een nieuwe dimensie toegevoegd. En dus vroegen wij ons af: wat valt er nog meer voor leuks te beleven op het gebied van online fietssoftware? En hoe helpt dat ons fit de winter door? Fiets bleef gezellig binnen en testte voor Fiets Magazine nr.12 tien trainingsprogramma’s voor computer, tablet en telefoon. De complete vergelijkingstest lees je in het magazine, die is te bestellen in onze shop.

Onderstaande tekst over de BigRingVr software komt uit dit artikel (tekst: Patrick Oxsener). Daarvan is net bekend geworden dat het vanaf 2 januari niet meer gratis te gebruiken is. Dus mocht je het nog willen gebruiken, snel even installeren en uittesten.


BigRingVR maakt video’s in de aloude Tacx-traditie. Het programma zit nog in de bèta-fase, en dat heeft alvast één groot voordeel: het is gratis. De makers zijn wielrenners/programmeurs uit alle windstreken en dat zie je terug aan het geografisch diverse aanbod. Je kunt ritjes (veelal beklimmingen) doen van de VS en Noorwegen tot praktisch alle bekende plakken asfalt in de Alpen en Pyreneeën. De video’s zijn kwalitatief prima, hoewel het jammer is dat ze (voor zover ik heb kunnen ontdekken) vanuit de auto zijn gemaakt. Op fietssnelheid zijn de beelden dusdanig vertraagd dat het voelt alsof er stroop aan je banden plakt. Iedere video heeft een leaderboard, waaruit je meerdere renners tegelijk als virtuele tegenstanders kunt laden. Onderweg kun je in het uitputtend complete dashboard zien waar de concurrentie zich bevindt ten opzichte van jou. Spectaculair oogt het allemaal niet, maar het geeft je wellicht een extra boost. Inloggen doe je via een Google/Gmail-account, de software laat zich eenvoudig installeren, en ook het paren met je trainer/sensors gaat vlot. Qua interface mag het nog wat netter en intuïtiever: het is soms even zoeken naar bepaalde functies. Maar hé, zolang het gratis is, klagen we daar niet over.

BigRingVR
Soort: video

Platform: PC/OSX
Functionaliteit:7
Funfactor: 6


Niet meer gratis

Ondertussen is dus bekend geworden dat de software straks niet meer gratis te gebruiken is. Er komen diverse abonnementsvormen.

  •  Maandelijks $10
  • 6 Maanden voor $54 / $9 per maand
  • Jaarabonnement voor $100 / $8,30 per maand

Wie zich tijdens de eerste twee weken (2-16 jan) inschrijft krijgt 20% korting, plus de garantie dat jouw prijs nooit verhoogt wordt zolang je lid blijft. Ook komt er een familie-abonnement, waarbij 3 familieleden gebruik kunnen maken van BigRingVr zonder extra kosten. Ik ben heel benieuwd of ze zich, nu er betaald moet gaan worden, staande gaan houden tussen alle Zwift, Sufferfest, Tacx Cycling, Kinomap, Rouvy software waarmee ze moeten concurreren.

Updates

In het eerste kwartaal van 2018 komen er een flink aantal nieuwe features bij:

– Switchen tussen verschillende gebruikersprofielen
– Warm-up/Cool-off
– Workouts
– Kaart van de rit
– FTP Test
– Website verbeteringen

Ook komen er diverse nieuwe ritten bij uit Andorra, België, Nederland, Frankrijk en Noorwegen. Daarmee komt het totaal aantal ritten boven de 200 te liggen.

Indoortrainers

Om optimaal gebruik te kunnen maken van dit soort leuke software is een smart trainer eigenlijk wel een vereiste. De Tacx Flux is bijvoorbeeld een erg populair model. Hieronder een link naar een artikel waarin ik een overzicht maakte van wat er op dit moment op de markt is en waar je op moet letten bij aanschaf.