Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam zijn in Battle Mountain in de Verenigde Staten om het wereld snelheidsrecord voor fietsers aan te vallen. Het record voor de op eigen kracht bereikte snelheid, staat op 133 km/u . Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een speciale fiets voor de recordpoging,  de VeloX3. De komende week houdt het Human Powerteam ons op de hoogte van hun avonturen.

Zondag was de laatste dag voordat het Human Power Team het wereld snelheidsrecord van 133 km/u op de fiets gaat aanvallen. De laatste voorbereidingen voor de recordpogingen zijn getroffen en iedereen is gefocust op de race. Vanaf vandaag tot en met zaterdag wordt er geracet.

De recordpogingen worden gedaan op highway 305. Deze snelweg wordt tijdelijk afgesloten door de organisatie, de WHPSC. De fietsers hebben vijf kilometer om te versnellen, waarna de snelheid wordt gemeten over een afstand van 200 meter. Vervolgens is er nog twee kilometer om te remmen, wat hard nodig is.

Voordat er een recordpoging mag worden gedaan zal elke fietser moeten kwalificeren over een afstand van 3,2 km. De kwalificaties beginnen maandag ochtend om zeven uur. De tien snelste fietsers kwalificeren. Zowel Wil als Sebastiaan zullen moeten kwalificeren.

Vervolgens kan het wereldrecord worden aangevallen. Tijdens een recordpoging mag er maximaal 6 km/u wind in elke richting staan. Deze wordt gemeten op de plek van de snelheidsmetingen. Als de windsnelheid onder de 6 km/u blijft is er ‘legal wind’. Waait het harder dan wordt de run ongeldig verklaard.

Elke dag kan er zowel ’s ochtend (tussen half negen en tien uur) als ’s avonds (tussen vijf en zeven uur), worden gereden.  Er is ’s avonds meer kans op record snelheden omdat de weersomstandigheden dan beter zijn dan ’s ochtends. Bij de avond pogingen worden de sneheden ongeveer om acht uur ‘s ochtends, Nederlandse tijd, bekend gemaakt. (foto: Bas de Meijer)