Dinsdag 13 november

Waarom? Is de vraag die me het meest gesteld wordt. Waarom ga je een paar dagen niet eten voor je hobby? Het antwoord is simpelweg: nieuwsgierigheid. Op de redactie komen af en toe vragen van lezers binnen. Is het wat dat sportvasten? We weten het niet. Sportartsen van NOCNSF raden het atleten ten zeerste af. Wetenschappelijke literatuur is er niet. En toch zijn er veel sporters die er aan beginnen. Van prof tot recreant. Enthousiaste sportvasters zijn lyrisch over hun sportprestaties. ‘’Moet je ook doen’’, beveelt een directe collega ons aan. Ook zijn er negatieve verhalen over de combinatie van vasten en sporten.

 Zelf ondervinden wat het is, is daarom mijn uitgangspunt de komende weken. Na enkele jaren minder fanatiek fietsen vanwege een drukke baan en jong gezin, wil ik er volgend jaar weer stevig tegenaan. Een goede basisconditie opbouwen in de winter, plus een kilo of zeven afvallen is daarom mijn eerste doel. Sportvasten lijkt daarin prima te passen.

 Sportvasten is opgebouwd uit diverse blokken. Je begint met drie dagen afbouwen wat betreft het eten.  Daarna volgt drie dagen vasten, waarna je in drie dagen je voeding weer langzaam opbouwt.

Ik heb de instructies nog even extra doorgelezen. Twee stuks fruit morgen als ontbijt, een kleine salade in de middag en 200 gram gewokte groente met wat rijst in de avond. Vrijdag volgt de eerste dag vasten. Twee vruchtensapjes als ontbijt, een sapje tijdens de lunch en een sapje als diner. Ik moet wel even slikken. Oef. Ga ik dat volhouden? En dan ook nog eens elke dag 30 minuten op de hometrainer fietsen?

Ik heb het mijn kinderen uitgelegd. ‘’Papa gaat dit weekend niets eten. Misschien is papa wel heel chagrijnig’’. Ze lijken het nog niet te snappen. Maar het thuisfront leeft mee. ‘’Mag ik je dieet alvast even doorlezen?’’, vraagt mijn vrouw. ‘’Dan kan ik rekening met je houden’’. Ik heb vanmiddag alvast boodschappen gedaan. Sla, appels, kiwi’s, sinaasappels en pistachenootjes lagen in mijn blauwe mandje. De huishoudrekening is alvast erg blij van een weekje sober tot niets eten.