Onafscheidelijk zijn ze eind jaren 80. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse trekken in hun carrière als vrienden op. Beiden winnen ondermeer een Tour de France etappe naar Alpe D’Huez. Toch raakt het duo gebrouilleerd. Peter Tetteroo beschrijft in de biografie van Rooks & Theunisse de carrière van het duo en gaat aan het eind op zoek naar de oorzaak van de breuk.

Hoewel Tetteroo in zijn boek een aantal onbekende verhalen vertelt, blijft het verhaal over de kapotte vriendschap de meest beklijvende. Gert-Jan Theunisse zegt het recht voor zijn raap. ”Ik voelde mij verraden door mijn beste maat”. De Tour de France van 1994 is bepaald geen succesverhaal voor het Nederlandse duo. Theunisse heeft knieklachten en Rooks kampt met relatieproblemen. Beiden stappen tegelijk af. Samen reizen ze per trein naar huis. Theunisse noemt het de trein naar Auschwitz. Ze zien elkaar in de jaren daarop nauwelijks meer.

Tettero brengt het duo opnieuw samen. Hij speelt in de bijeenkomst meer de rol van therapeut dan van journalist. Aan de hand van foto’s loopt hij beider carrière af. Rooks en Theunisse zitten ten opzichte van elkaar, vol emoties en verwijten. Frustraties van elkaar flikken,  koersen kopen en niet de waarheid zeggen. ”Het liep altijd perfect tussen ons. En nu was het binnen een maand allemaal over”, vertelt Theunisse.”Ik zat toen teveel in mijn eigen denkwereldje”, zegt Steven Rooks over de gebeurtenissen van toen. Het relativeringsvermogen van het duo blijkt een aanzet te zijn voor het hernieuwen van hun vriendschap

 De biografie over de opkomst en ondergang van een koningskoppel is een aansprekend verhaal. Toch vertelt het boek meer. Het scheelde namelijk weinig of Steven Rooks had in 1988 de Tour de France gewonnen. Rooks stond tweede in het algemeen klassement toen gele trui drager Pedro Delgado op doping werd betrapt. Hoewel het gevonden middel op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité stond, bleek het te ontbreken op de lijst van de wereldwielerbond UCI. Toch wilde de Tourdirectie dat Rooks de Tour zou winnen. In het holst van de nacht werd er daarom in de bosjes naast een hotel een vergadering belegd. Bemoeienis van ondermeer de Spaanse koning, zou ervoor hebben gezorgd dat de Tourdirectie haar zin niet kreeg. Delgado won de tour en Rooks werd tweede.  

Tirion Uitgevers

ISBN 9789043914604