Michael Boogerd heeft bekend in zijn loopbaan doping te hebben gebruikt.

De voormalig kopman van Rabobank geeft woensdagavond in een interview met de NOS openheid van zaken. Ook in de kranten De Telegraaf en nrc.next doet Boogerd woensdag uitgebreid zijn bekentenis.

Boogerd, die inmiddels veertig jaar is, zegt dat hij zich van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 schuldig maakte aan epo, bloedtransfusies en cortisonen.

Ook de mooiste overwinning uit zijn loopbaan, een bergrit naar La Plagne in de Ronde van Frankrijk in 2002, behaalde Boogerd met hulp van doping.

Besmet

”Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn”, aldus Boogerd in het interview dat woensdag om 19.00 uur te zien is op Nederland 1. Ook bij de winst van de Amstel Gold Race van 1999 door Boogerd was doping in het spel.

Boogerd werd ook drie keer Nederlands kampioen op de weg. Zijn beste prestatie in de Tour de France was de vijfde plaats in 1998.

De voormalig prof kwam de voorbije maanden steeds verder in het nauw. Oud-ploeggenoten als Grischa Niermann, Michael Rasmussen, Levi Leipheimer, Danny Nelissen en Marc Lotz bekenden eerder tijdens hun periode bij Rabobank zich schuldig te hebben gemaakt aan verboden middelen.

En vorige week gaf de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner aan dat Boogerd hem in 2006 en 2007 totaal 17.000 euro betaalde.

Schoon gereden

Boogerd vertelt in het vraaggesprek dat hij niet continu doping gebruikte. ”Het was in periodes, meestal trainingsperiodes, ter voorbereiding op wedstrijden. Ik heb ook vaak genoeg de Tour schoon gereden”, zo geeft hij aan.

De Nederlander begon in 1997 met epo en stapte later over op bloedtransfusies. ”Epo werd te riskant. Ze konden het op zeker moment beter opsporen, daarom ging ik op zoek naar iets anders.”

Via connecties zegt Boogerd terecht te zijn gekomen bij bloedbank Humanplasma. ”Ik heb het gedaan. Ik ben naar Wenen gevlogen en heb daar gebruik gemaakt van bloedtransfusies.”

Bloed afnemen

“Ik liet bloed afnemen met het doel het later weer in te brengen. Punt.” Boogerd is de achtste oud-wielrenner van Rabobank die het gebruik van doping opbiecht. Waar veel van zijn vroegere ploeggenoten teamarts Geert Leinders aanwezen als adviseur en verstrekker van de dopingproducten hield Boogerd zich op de vlakte.

”Ik noem geen namen. Ik heb me goed laten informeren en ben vervolgens zelf op zoek gegaan. Het was mijn verantwoordelijkheid, mijn keus.” Epo haalde Boogerd naar eigen zeggen gewoon in Nederland.

In de wielercultuur in de jaren negentig was doping welhaast een vanzelfsprekendheid, zo vertelt Boogerd verder. ”Je staat op zeker moment voor een duivels dilemma. Ik wilde meedoen in de top. 1997 was voor mij het keerpunt, toen heb ik de keuze gemaakt.”

© ANP/NUsport