Door Nando Boers

Boom, een van de gezichtsbepalende renners van Rabobank, verklaart tegenover NUsport bevreesd te zijn voor een domino-effect. “Dat zou verschrikkelijk zijn”, zegt Boom (26) vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Spanje.

Boom: “Als er nog meer sponsors besluiten te stoppen, dan zijn er straks geen ploegen meer. Hopelijk komt het niet zo ver.” Boom zei niet te weten hoe de wielersport zo’n lawine aan negatief nieuws kan tegenhouden.

Boom voelt zich een slachtoffer van eerdere generaties wielrenners die doping gebruikten. Met het openbaar maken van het USADA-rapport, vorige week over de handel en wandel van Lance Armstrong en de ploegen US Postal en Discovery Channel, is het deksel van de put getrokken.

Dupe

Ook in Italië is er donderdag onrust ontstaan na publicaties over de illegale en frauduleuze praktijken van dopingarts Michele Ferrari, waarbij tientallen renners zijn betrokken.

“Ik snap het wel dat Rabobank is gestopt”, zegt Boom. “Maar aan de andere kant weten wij waar we als ploeg nú voor staan, wij rijden schoon. Dus wij zijn de dupe van de generatie hiervoor. Als je niet op eigen kracht kunt winnen, accepteer dan gewoon dat je niet kunt winnen.”

Boom verklaarde ‘zeker’ bij de ploeg te blijven die in 2013 in het peloton zal rijden. Zonder sponsoring van de bank, maar wel financieel ondersteund om de formatie de tijd te geven opvolging te vinden. “Ik zie geen reden om te vertrekken”, aldus Boom.

© NUsport/Nando Boers