Boonen kwam in de vijfde rit op zo’n 70 kilometer voor de finish hard ten val. Hij reed de wedstrijd uit en kwam 13 minuten na het peloton binnen.

Boonen heeft een gekneusde schouder en elleboog en een diepe snee in zijn rechterbil. ”Met de hulp van Addy Engels kwam ik op tijd binnen”, aldus Boonen. ”Nu heb ik vooral rust nodig en dan komt het morgen wel goed.”

Leipheimer

Ook Levi Leipheimer kan donderdag ‘gewoon’ van start gaan in de Tour de France. De 37-jarige Amerikaan van RadioShack heeft bij zijn valpartij tijdens de vijfde etappe niets gebroken.

In een perscommuniqué laat RadioShack weten dat Leipheimer geen polsbreuk heeft overgehouden aan het incident, iets waarvoor even werd gevreesd. Ook Yaroslav Popovitsj, die klaagde over pijn aan zijn pols, heeft niets gebroken.

Brajkovic

Minder fortuin had Janez Brajkovic. De 27-jarige Sloveen gaf nog tijdens de etappe op. Hij hield een hersenschudding over aan de valpartij.

“Ik kan me niets meer van de crash herinneren”, zegt de klimmer. “Dit is een doemscenario, mijn hele seizoen was afgestemd op de Tour de France. Nu hoop ik deel te nemen aan de Ronde van Spanje.”

Lees alles over de Tour de France op onze special

© ANP