Boonen klopte Peter Sagan en Rabobank-renner Matti Breschel. Oscar Freire moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De sprint werd ontsierd door een valpartij, waarbij onder anderen José Rojas en Greg Van Avermaet waren betrokken.

Vrijdag toonde Boonen zich al de sterkste in de E3 Prijs, evenals Gent-Wevelgem een belangrijke koers in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Het is voor het eerst sinds 2004 (toen ook Boonen) dat iemand de ‘dubbel’ E3 Prijs-Gent-Wevelgem realiseert.

Omega Pharma-QuickStep had woensdag met Niki Terpstra al succes in Dwars door Vlaanderen.

Kopgroep

De koers werd lang gekleurd door een kopgroep van negen man, onder wie drie Belgen.

Yuriy Krivtsov, Julien Fouchard, Ion Izagirre Insausti, Vladimir Isatsjev, Anders Lund, Stijn Neirynck, Koen Barbé, Kevin Van Melsen en Thomas Bertolini fietsten naar een maximale voorsprong van om en nabij de acht minuten.

De reeks heuvels zorgde ervoor dat het kaf van het koren werd gescheiden in het peloton en in de kopgroep; vooraan hielden Lund en Insausti het langst stand, uit de grote groep verdwenen Mark Cavendish en André Greipel.

De koplopers werden op vijftien kilometer van de aankomst gegrepen door het gedecimeerde peloton. Katoesja bracht Freire in een zetel naar de finish, maar op Boonen stond geen maat.

Ronde van Vlaanderen

Over precies een week wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. De koers kent een ander parcours dan in de voorgaande edities. Zo ligt de aankomst niet in Meerbeke, maar in Oudenaarde en laat het peloton de befaamde Muur van Geraardsbergen links liggen.

De Oude Kwaremont en de Paterberg zullen volgende week zondag driemaal beklommen worden, de Paterberg voor het laatst op twaalf kilometer van de finish.

© NUsport