“Dat zij niet geloven dat het nog goedkomt, vind ik zeer dom. Ik werd kwaad toen ik dat hoorde”, laat de Belgische sprinter weten aan Sporza.

“Ik vind het wel een mokerslag. Rabobank is een ploeg die barst van het jonge talent. Het is zonde dat die jongens nu geen kans meer krijgen.”

Het dopingrapport van USADA over Lance Armstrong was de reden voor de Raboploeg om de activiteiten te staken. Boonen roept de Amerikaan op om te spreken.

“Wij moeten nu uitleg geven over deze zaak, maar misschien zou Lance dat beter eens zelf doen. Alleen hij kan hier een einde aan maken.”

Onzin

De 32-jarige Boonen reed in 2002 samen met Armstrong bij US Postal. “Ik ben nooit een grote fan van hem geweest, zeker niet na dat jaar waarin we samen in een ploeg reden.”

Tegelijkertijd heeft de renner van Omega Pharma-QuickStep geen hoge pet op van USADA. “Ze overdrijven het ook wel. Ze doen zichzelf nu voor als het heiligste boontje van de wereld, terwijl ze ook alleen maar onzin verkopen.”

Het verbaast Boonen niks dat de ellende uit het verleden naar boven is gekomen. “Het is herkauwde info die nu in een dossier gestopt is. Dat kan me niet zo veel schelen, want wij hebben daar niks mee te maken. Het is een rotte wereld, zeker? Het is tijd om die hele mestpot eens uit te kuisen.”

Geloofwaardigheid

De huidige generatie rest volgens Boonen niets anders dan toekijken. “We moeten doen wat we nu doen, alles zit goed bij ons. Het enige dat we kunnen doen is misschien eens voorstellen dat ze ons 24 uur volgen, zodat de wereld kan zien wat er in de koers gebeurt en we zo onze geloofwaardigheid terugwinnen.”

Boonen kreeg deze week de bevestiging dat hij volgend jaar met Mark Cavendish in één ploeg rijdt. Het stemt hem tevreden. “Mark heeft met de Giro en de Tour twee hoofddoelen. Als hij ritten kan winnen, brengt dat schwung in de ploeg. Dat kan dus alleen maar goed voor ons zijn. Per slot van rekening is Cavendish de beste sprinter die ik in mijn leven heb gezien.”

© NUsport