Vorig jaar hing Bram Tankink zijn fiets aan de spreekwoordelijke wilgen, maar van een zwart gat is geen sprake. Waar hij eerst zelf constant op de fiets zat, ondersteunt hij nu als aanvoerder van het Oranje Peloton anderen in hun wielerdromen.

Tekst: Elias de Bruijne

Profbestaan

Achttien jaar lang was Bram Tankink profwielrenner. Het avontuur begon in 2001 bij Domo – Farm Frites, vervolgens ging hij naar Quickstep en daarna reed de renner uit Haaksbergen elf jaar lang voor Rabobank en opvolgers. In al die jaren boekte hij weliswaar ‘maar’ twee profzeges, maar de balans van zijn wielercarrière is indrukwekkend: 41 (!) deelnames in de vijf grote Klassiekers, 17 deelnames in de drie Grote Rondes, honderden en honderden koersdagen. Misschien zette Tankinks markante persoonlijkheid soms zijn eigen koersprestaties wat in de schaduw, maar laat je niet misleiden: altijd in dienst van anderen en toch twee keer 40e in de Tour, 35e in de Giro, 34e in de Vuelta. Het kan minder…

Druk

En nu, nu is het klaar. Last van een zwart gat heeft hij niet, zegt Tankink, helemaal niet. Hij is druk met zijn werk en zijn gezin dat hij eindelijk meer aandacht kan geven. Op het moment van spreken is hij net een boomhut aan het bouwen met zijn kinderen. Altijd bezig. ‘Ik mis het profbestaan totaal niet. Ik heb alles gezien en meegemaakt, en het mooi kunnen afronden. Ik had het ook niet meer kunnen opbrengen, mijn gebruikelijke niveau ook niet meer gehaald. In mijn laatste half jaar als wielrenner voelde ik al dat het minder aan het worden was’.

Zijn wielercarrière liep naadloos over in zijn maatschappelijke carrière. Momenteel werkt hij als ‘duurzaamheidsambassadeur’ voor Brightlands Chemelot Campus in Geleen, een innovatiecampus op het vlak van chemie en materialen en de duurzame ontwikkeling daarvan. ‘Ik ben in 2017 met ondernemers en investeerders in Nepal geweest om te onderzoeken of we daar kleine zonne-energiecentrales konden bouwen om afgelegen dorpen van elektriciteit te voorzien. Naar aanleiding van dat project ben ik benaderd door Brightlands. We richten ons momenteel voornamelijk op innovaties op het gebied van bouwmateriaal. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een duurzame grondstof voor aerogel, een hoogisolerend materiaal. Mijn rol is het aanjagen van innovaties en verbinden van partijen. Daar kan ik mijn netwerk super voor gebruiken, maar soms is het best pittig. Toen ik net begon wist ik nauwelijks iets van de materie af – vroeger heb ik hydrologie gestudeerd, dat is heel wat anders. Maar dan komt mijn topsportinstelling naar boven: ik bijt me vast in het onderwerp en zorg dan dat ik de benodigde kennis snel opdoe’.

Aanvoerder

Daarnaast zet Tankink zich in voor de Nederlandse Loterij, sinds dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de KNWU. Nederlandse Loterij is het overkoepelende bedrijf van zeven kansspelen, bekende namen als Lotto, Staatsloterij, Eurojackpot en Toto, en heeft als missie ‘bijdragen aan een gezonder en gelukkiger Nederland’. Dat doet het bedrijf door jaarlijks een groot deel van de opbrengst te investeren in maatschappelijke projecten, goede doelen én sport. In 2018 droeg Nederlandse Loterij in totaal 161,2 miljoen euro af, waarvan 43,2 miljoen euro naar NOC*NSF ging. Het geldt wordt gebruikt om sporten voor iedereen toegankelijker te maken, onder meer door contributiegelden te drukken, wedstrijden te organiseren en te innoveren. Behalve naar de breedtesport gaat er ook geld naar topsport en gehandicaptensport. ‘Waar heel Nederland wint’ is niet voor niets het motto van Nederlandse Loterij.

In dat geheel is Tankink ‘aanvoerder’ van het Oranje Peloton, een soort supporters-community die dit jaar bij de Amstel Gold Race werd geïntroduceerd en zich behalve wielrennen ook richt op zwemmen, handbal en atletiek. Het doel: Nederlanders de kans geven om samen sport te beleven en elkaar te steunen. Als aanvoerder was Tankink al aanwezig bij allerlei fietsevenementen, waaronder de Amstel Gold Race Toertocht, het NK wielrennen, de Tour de France en het WK BMX in Zolder. Zijn taak: wielerliefhebbers – topsporters, amateurs of fans, dat maakt niet uit – een steuntje in de rug geven. Soms is dat letterlijk: bij de Amstel Gold Race hielp hij een beginnende wielrenner die als de dood was voor de Keuteberg om de steile pukkel fietsend op te komen, samen met baantopper en ‘duwer van dienst’ Jeffrey Hoogland.

Verder verraste hij de BMX-zusjes Laura en Merel Smulders met ‘customized’ helmen met daarop aanmoedigingen van mensen uit hun dorp, begeleidde hij wielertalent Yonna van Dam bij haar eerste NK wielrennen bij de elite-dames, en nam hij in de Tour een wielerfan een dagje mee op VIP-tour. Als ambassadeur was hij ook aanwezig bij de werelduurrecordpoging van handbiker Jetze Plat, die in maart het werelduurrecord aanscherpte tot 44,749 km/u. ‘Wat ik doe is kort gezegd het volgende: ik breng zowel topsport als breedtesport onder de aandacht, alle categorieën, van weg tot baan tot BMX. Met onze acties willen we mensen in hun doel en missie te steunen, en we willen iedereen een kans bieden. En daar maak ik content over met korte filmpjes’.

Bubbel

Wat hem het meest is bijgebleven vindt hij moeilijk te zeggen. ‘Het is allemaal anders. Ik vond de race van Jetze Plat indrukwekkend, maar bijvoorbeeld ook het verhaal van Jacco Hilbers, die ik tijdens de Tour een dagje meenam in de volgwagen van Jumbo-Visma. Jacco had blijvende hersenschade opgelopen door een val. Het is mooi om te zien hoeveel mensen ervoor doen om hun doel te halen. Destijds als prof had ik altijd mijn eigen doel en was ik alleen daar mee bezig, nu ben ik juist met anderen bezig. Dat is mooi’.

Van zelf fietsen komt nog maar weinig. ‘Ik wil wel graag, daar ligt het niet aan, maar het staat momenteel op een laag pitje. Maar dat ik geen prof meer bent heeft bijna alleen maar fijne kanten. Ik ben vrijer in mijn hoofd en heb tijd voor andere dingen. Ik zit niet meer in die bubbel, de dingen die ik doe zijn veel diverser. En ik heb tijd voor mijn familie. Eigenlijk valt er niks tegen, van het leven na het fietsen. Het profbestaan valt eerder tegen. Drie weken Tour, dát is zwaar’.
En het fietsen? Dat komt wel weer. ‘Ik zou graag een keer de Cape Epic rijden, of een mooie avontuurlijke fietsreis. Maar nu zit dat er even niet in. Mijn gezin is altijd op de laatste plaats gekomen en nu is het tijd om dat in te halen. Die fietsplannen zijn misschien voor als de kinderen wat groter zijn’.

Waar zijn Nederlandse Loterij / Oranje Peloton en Bram Tankink dit jaar nog actief?
– EK Alkmaar (7 t/m 11 aug)
– WK Handbiken (12 t/m 15 Sept)
– Ride for The Roses- KWF (15 sept)
– WK Yorkshire (21 t/m 29 sept)
– EK Baan Apeldoorn (16 t/m 20 okt)

Bram Tankink en zijn acties voor Nederlandse Loterij volgen? Volg Nederlandse Loterij op Instagram, Twitter of Facebook.