Cancellara bleef Bradley Wiggins liefst zeven seconden voor: 7.13 minuten om 7.20 minuten. De Fransman Sylvain Chavanel legde beslag op de derde plaats, in 7.20.

Cadel Evans, de Tourwinnaar van 2011, finishte als dertiende op zeventien seconden van Cancellara. Denis Mentsjov presteerde sterk met een achtste stek.

Ook de klassementsrenners Vincenzo Nibali (veertiende) en Ryder Hesjedal (vijftiende) eindigden in de top twintig.

Acht jaar geleden won Cancellara bij zijn Tourdebuut ook al de proloog in Luik. Destijds troefde hij Lance Armstrong af.

Westra

Lieuwe Westra was met 7.33 de beste Nederlander op de 24e plaats. Bauke Mollema noteerde een tijd van 7.34, vijf seconden sneller dan Robert Gesink. Steven Kruijswijk klokte 7,43. Wout Poels presteerde met een tijd van 7.37 verdienstelijk.

Tony Martin en Peter Sagan, op voorhand gerekend tot de favorieten, eindigden niet in de top. De Duitse wereldkampioen tijdrijden kampte met materiaalpech.

Andrei Grivko, die heel vroeg van start ging, zette de eerste snelle tijd neer op het bochtige parcours. Ruim een uur lang, tot het moment dat Brett Lancaster de finish passeerde, leidde de Oekraïner de dans.

Ontketend

De Australiër op zijn beurt verloor zijn koppositie aan Edvald Boasson Hagen, wiens tijd ook niet stand zou houden toen Sylvain Chavanel op de streep afstormde. De Fransman moest alleen zijn meerdere erkennen in de ontketende Cancellara en Wiggins.

Zondag gaat de eerste etappe over een afstand van 198 kilometer van Luik en Seraing. De kans dat een rassprinter zal zegevieren is klein: in de slotfase gaat het aardig omhoog.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport