Continental introduceert vandaag een nieuw soort binnenband, de ContiTPY. Een lichtgewicht TPU bandje voor weg, gravel en mtb. Ze zijn er van 25 tot 60 mm breed.

Volgens Continental is de binnenband opgebouwd uit laagjes van een micrometer dikte, dus zelfs met 7 lagen heb je nog een extreem dun en licht bandje in je handen. De binnenbandjes zijn kleurloos om problemen met doorlaten van lucht te voorkomen. Dat schijnt wel eens te gebeuren als er in het verfproces iets niet helemaal vlekkeloos (pun intended) verloopt. TPU-banden houden erg goed lucht vast. Bijpompen, zoals met latex binnenbanden, hoeft dus veel minder vaak.

De basis waar het ventiel aan vast zit is enigszins conisch van vorm, om een betere fit bij het ventielgat van de velg te bewerkstelligen. Je kunt de ventielkern verwijderen om ventielverlengers te gebruiken. In iedere verpakking zit ook een plakker om een onverhoopt gaatje mee te dichten.

Licht en lage rolweerstand

De bandjes komen in de volgende maten en gewichten:

  • 25/35 – 622 → 35 gram
  • 40/60 – 622 → 45 gram
  • 40/60 – 584 → 43 gram

Doordat ze zo dun zijn is de rolweerstand erg laag. Een ander voordeel is dat ze maar weinig ruimte in nemen in vergelijking tot een ‘old skool’ butylbandje. Handig om mee te nemen als reserveband als je met latex rijdt. Dit soort TPU-binnenbanden zijn niet geschikt om met velgremmen te gebruiken, ze kunnen namelijk slecht tegen hitte. Tijdens het monteren ook zorgen dat er niet meer dan 0.3 bar in zit, anders rekken ze uit en worden ze onbruikbaar.

Meer info op: continental-tires.com