Na-Tourcriteriums zijn altijd voorspelbaar. De renner waar het meeste voor betaald is, wint meestal de wedstrijd. De koers is op voorhand al doorgenomen en aan het wedstrijdscenario wordt ook vaak gesleuteld. Zo ook in Duitsland, waar wereldtoppers als Tony Martin, André Greipel en John Degenkolb aan de start stonden. Echter stak de onbekende Dominik Bauer daar een stokje voor.

De 18-jarige Duitser won tot ieders verrassing de Tour de Neuss. Nikias Arndt en Frank Schleck zouden namelijk een elite-groepje met daarin Greipel, Degenkolb en Martin voorblijven, waarna Arndt in een sprint de rapste moest zijn. De onbekende amateur Bauer (een regionale renner, waardoor hij mee mocht doen) demarreerde in de laatste kilometer en bleef de profrenners tot ieders verrassing voor.

Anonieme renners gaven na afloop van de wedstrijd tegen Cyclingtips aan dat Bauer waarschijnlijk de briefing had gemist, of dat hij door het enthousiaste publiek gewoon wilde winnen. Zelf wilde Bauer niet reageren op het voorval, maar gelukkig hebben we hieronder de beelden nog (gefilmd uit het publiek)…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=c14e7xsDXCo]