“Doping is de vijand, het wielrennen niet. De Tour is sterker dan doping en bedrog”, zei Prudhomme bij de bekendmaking van het rittenschema in Parijs.

“De entourage van de renners is essentieel. De verantwoordelijkheid ligt bij de managers die de controles moeten uitvoeren. Degenen die bang waren voor het gebruik van hun collega’s, moeten dat nu niet meer zijn. De weg die het wielrennen heeft gekozen is de goede.”

De presentatie komt twee dagen nadat de UCI besloot om Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges af te nemen naar aanleiding van het USADA-dopingrapport. Prudhomme benadrukte dat de regels in Frankrijk streng zijn.

“Strenger dan de UCI. We hebben duidelijk gekozen voor de renners die clean zijn. We moeten een podium hebben om te tonen dat het geen bedrog is. Dat podium is de Tour.”

MPCC

Prudhomme schaarde zich achter de ‘draconische’ maatregelen tegen doping die een in de ‘Beweging voor een geloofwaardige wielersport’ verenigd achttal wielerploegen heeft voorgesteld.

Die organisatie, de MPCC, wil een aanpak van dopingzondaars en hun ploegen, die verder gaat dan de regels van de internationale wielrenunie en het wereldantidopingbureau WADA toestaan.

”Ik hoop dat meer ploegbazen zich aansluiten”, zei Prudhomme bij de presentatie van het routeschema van de Tour van 2013 in Parijs. Het Nederlandse Argos-Shimano maakt deel uit van de MPCC, dat uit voornamelijk Franse ploegen bestond. Lotto, IAM, Netapp en Sojasun voegden zich dinsdag bij het gezelschap, zo meldde Prudhomme.

Oneerlijke mensen

De naam van Armstrong werd niet genoemd tijdens de presentatie. Jean-Etienne Amaury, directeur van de ASO, roemde de kracht van de dopingbestrijding. “De Tour de France was in 2008 het eerste sportevenement ter wereld dat met het AFLD een onafhankelijke dopinginstantie toeliet.”

“Het is niet de strijd tegen doping die ter discussie staat. Er zijn oneerlijke mensen binnen teams en daarbuiten. Sommigen zijn gepakt door justitie en bij een enkeling moet dat nog gebeuren. Dat is de verantwoordelijkheid van iedereen binnen de sport.”

© NUsport/ANP