Ook wij hebben een archief. Deels op papier, deels op een harde schijf. En we hebben ook nog CD’s en USB-sticks. En dan duikt er soms een stick op met oud materiaal. Altijd leuk, zo aan het eind van het jaar om eens terug te blikken. En dan niet naar 2015, maar verder terug. Vandaag: de eerste versies van de nieuwe Dura-Ace 7900 groep.

Die spotten we begin 2008 op Mallorca. Daar was een introductie van SRAM, maar we konden toen ook even een kijkje nemen bij een van de voorbereidingskoersen. En we zagen, naast de eerste elektronische groep, ook enkele prototypes van de opvolger van de 7800 groep, de 7900 Dura-Ace.

De grootste verandering: geen ‘waslijnen’ meer, maar kabels onder het stuurlint. De eerste shifters leken wel van eenvoudig plastic! Later bleken de shifters keurig uitgevoerd in een mix van composiet en aluminium.

Ook spotten we toen ook nieuwe blanke alu achterderailleurs en custom kettingbladen. De groep was later dat seizoen echt klaar. Onder anderen Oscar Freire reed de Tour met de nieuwe groep. Ja, toen bestond de Rabobank nog! Gekoerst werd er op Colnago C-modellen. C50 en de Extreme C: een lichtere en oversized uitvoering. Ronde buizen, lugs en een ‘wishbone’ achtervork.

Op de foto de fiets van Flecha. Afgemonteerd met Vittoria, San Marco en Pro. Overigens reed een coureur als Joost Posthuma ook al met een Di2-groep. De man met de lange manen? Een nog jonge Laurens ten Dam…