Chris Froome reed wel eens eerder wedstrijden in Nederland. Het onthaal dat hij dinsdag in Stiphout kreeg, was nieuw voor de Brit. 

”Dit hoort bij het post-toursyndroom”, lachte de winnaar van de Tour terwijl de hectiek rond hem toenam. ”Ik geniet ervan, het is nu even druk, maar het is ook best relaxed in vergelijking met de Tour.”

Froome meldde zich rond de klok van zeven in een Jaguar in het Brabantse dorp, waar ze niet gek opkijken van Tourwinnaars: Lance Armstrong, Alberto Contador, ze kwamen allemaal al eens langs. Maandag won hij al het criterium van het Belgische Aalst. ”Ja, ik ben moe maar dit geeft een hoop plezier.”

De sfeer omschreef hij als ”niet normaal”. Het is nieuw voor Froome, criteriums rijden. Vorig jaar ging hij, net als bijvoorbeeld ploeggenoot en toenmalig Tourwinnaar Bradley Wiggins, gelijk door naar Londen voor de Spelen.

”Deze wedstrijden zijn ook een manier om het systeem draaiende te houden. Over een week ga ik naar huis, even rust pakken en dan me voorbereiden op de Ronde van Colorado.”

Van Wiggins had hij trouwens nog niets gehoord, geen felicitatie. ”Hij is wellicht gefocust op de Ronde van Polen.”

© ANP