Ik neem dit jaar voor het eerst mijn fiets met de auto mee op zomervakantie. Ik vind reizen met een fiets aan- of op de auto teveel gedoe. Angst dat hij beschadigd raakt, of eraf gejat wordt bij een tussenstop, is de voornaamste reden. Daar komt nog de aanzienlijke beperking in het rijbereik van mijn elektrische auto bij.

De afgelopen jaren heb ik daarom op locatie fietsen gehuurd. Afhankelijk van wat beschikbaar was nam ik dan een MTB of gravelbike zodat ik alle paden kon verkennen en niet bang hoefde te zijn om op een onverharde weg uit te komen. Hoewel dat altijd goed bevallen is, is het toch niet hetzelfde als je eigen fiets en het kost ook een paar centen. Dit jaar wilde ik het anders aanpakken en toch een keer mijn eigen fiets mee op vakantie. Maar hoe je dat op een handige manier, in de auto, als je nog wel ruimte wilt overhouden voor bagage en passagiers?

De oplossing laat zich het best beschrijven als ‘een extra verdieping’ in je kofferbak. Deze constructie werkt denk ik alleen in SUV’s, hatchbacks en stationwagons van voldoende formaat. Zelf rij ik in een Tesla Model Y.

Als je het zadel helemaal naar beneden zet, het stuur loshaalt, de wielen eruit en je pedalen eraf haalt (10 minuten werk) dan hou je eigenlijk maar een heel klein pakketje over. Zelfs met mijn framemaat 58 past de fiets zonder de banken neer te klappen in mijn kofferbak. De hoogte van het geheel is dan slechts 16cm. Vervolgens heb ik gekeken naar de breedte en diepte van mijn kofferbak zodat ik een plaat hout op het juiste formaat kon (laten) zagen om over de fiets heen te leggen.

Gewoon een plaat hout bovenop je fiets leggen is wat te simpel gedacht want als je daar bagage bovenop gaat leggen loop je toch het risico op schade. Om die reden heb ik uitschuifbare pootjes gekocht bij de lokale bouwmarkt en die op een aantal handige plekken onder de plank gezet.

Om het geheel echt even netjes af te werken heb ik er stoffering overheen getrokken en vastgezet waardoor het resultaat, in ieder geval voor mij, geheel naar tevredenheid is. Bijkomend voordeel is dat je van buiten niet eens ziet dat er een fiets in de kofferbak ligt.

Onderstaand een stap-voor-stap instructie.

Boodschappenlijst

  • 1 plaat hout 1cm dikte (afmeting afhankelijk van je kofferbak)
  • 6 in lengte verstelbare pootjes (ik heb 12-18cm gebruikt)
  • 1 zwart fleecekleed
  • Schroeven (3.5×16)
  • Totale kosten ca. €50,-

Stappenplan:

  1. Haal de wielen uit je fiets, maak het stuur los, zet het zadel op z’n laagst en haal de pedalen eraf.
  2. Leg je frame plat in je kofferbak op de manier die het best past
  3. Meet hoe hoog je fiets is op het hoogste punt terwijl deze in je kofferbak ligt (deze maat heb je nodig voor de lengte van je pootjes)
  4. Meet de diepte en breedte van je kofferbak op de hoogte van je fiets. Door de schuine lijnen in je kofferbak kan deze op 20cm hoogte best aan paar cm kleiner of groter zijn dan op de bodem.
  5. Laat een plaat hout zagen bij de bouwmarkt op de maat die je nodig hebt. Ik heb aan alle kanten een cm extra ruimte aangehouden. Het doel is om er bagage bovenop te kunnen leggen, niet om een luchtdichte afdichting te creëren dus een beetje marge is prima en werkt gewoon veel makkelijker.
  6. Leg de plaat hout over je fiets heen, pak één pootje en ga even op je knieën zitten zodat je goed kan kijken wat de handigste plek is om deze te plaatsen. Ik heb op deze manier met behulp van één pootje 6 plaatsen afgetekend waar ik een pootje wilde hebben.
  7. Haal de plaat hout uit je kofferbak en schroef de pootjes vast op de afgetekende plaatsen. Let erop dat je niet te lange schroeven gebruikt want dan komen ze aan de bovenkant door de plank heen.
  8. Leg het fleecekleed strak uit over de vloer in je schuur of woonkamer en leg de plaat hout daarop met de pootjes omhoog.
  9. Trek nu het fleecekleed strak om de plaat hout heen en zet deze vast met een nietpistool of nietapparaat.
  10. Knip de overtollige stof af langs de nietrand en zet de constructie over je fiets heen in de auto.
  11. Bagage er bovenop en geniet van je vakantie!

Toch liever je fiets achterop of bovenop je auto? Vorig jaar testten we een aantal fietsdragers voor je!