Tom Dumoulin heeft na vandaag meer leiderstruien in de grote rondes bijeen gefietst dan Erik Breukink en Jan Janssen. De Limburger stond op gelijke hoogte met Breukink en Janssen (negen truien in totaal), maar voegde daar na woensdag een tiende trui aan toe.

De vijfde etappe werd gewonnen door Andre Greipel. De Duitser van Lotto-Soudal was in een lastige finale in een massasprint te sterk voor Arnaud Demare en Sonny Colbrelli. Bob Jungels passeerde als vierde de meet en stijgt, doordat er tijdsverschillen ontstonden, naar de tweede plaats op zestien seconden van Dumoulin. Moreno Hofland eindigde als vijfde in de sprint, Marcel Kittel kwam er op zijn 28ste verjaardag niet aan te pas.
<BR<De kans is aanwezig dat Dumoulin ook Wout Wagtmans in gaat halen. Wagtmans staat op 12 leiderstruien. Joop Zoetemelk voert met 37 leiderstruien de ranglijst aan voor Rene Pijnen. Dumoulin droeg vorig jaar zes dagen de rode leiderstrui in de Vuelta a Espana en mocht deze Giro al vier dagen het roze dragen.