Marcel Kittel heeft de derde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Duitser was in Arnhem in een massasprint sneller dan Elia Viviani en Giacomo Nizzolo en neemt de roze leiderstrui over van Tom Dumoulin.

Maarten Tjallingii gaf voorafgaand aan de derde etappe aan dat hij opnieuw in de aanval zou gaan. Hij hield zich aan zijn woord en zat net als Giacomo Berlato voor de tweede maal in de vlucht van de dag. Zij kregen gezelschap van Johan van Zyl en Julen Amezqueta. De vier reden een maximale voorsprong bijeen van ongeveer acht minuten.

Met nog 105 kilometer te gaan kwam Jean-Christophe Peraud hard ten val. De Fransman van AG2R La Mondiale, vooraf aangewezen als kopman samen met Domenico Pozzovivo, kon niet verder en moest als eerste renner de 99ste Giro verlaten. Zonder Peraud ging het peloton verder en trok LottoNL-Jumbo het in waaiers. Veel leverde dit niet op, want alles kwam niet veel later weer bijeen. Later volgde ook een poging van Lotto-Soudal, maar opnieuw zonder succes.

Ondertussen won Maarten Tjallingii voor de vierde keer op een rij de tussensprint en zette hij zijn totaal op 80 punten. Virtueel reed hij dus even aan de leiding in het puntenklassement, maar Tjallingii had vooral zijn zinnen gezet op de bergtrui. Die was te verdienen op de Posbank. Tjallingii reed in een ruk naar boven en verzekerde zich, net als in 2014, van de blauwe bergtrui. Tot tevredenheid van het dolenthousiaste publiek, die de naam van Tjallingii scandeerde.

Met nog 25 kilometer te gaan hadden de vier vluchters nog een voorsprong van drie minuten, maar door het werk van onder andere Etixx – Quick-Step liep de voorsprong terug. Op twaalf kilometer van het einde vond er een grote valpartij plaats met onder andere Primoz Roglic als slachtoffer. Roglic stond tweede in het klassement, maar zakt door zijn val weg uit de voorste tabellen. In het peloton was de organisatie compleet weg door de valpartij.

Ondertussen was Van Zyl weggereden van zijn medevluchters, die werden ingerekend. Hij hield dapper stand, maar werd op anderhalve kilometer van het einde gegrepen door het peloton.

Marcel Kittel werd perfect afgezet door zijn ploeggenoten en won met overmacht de massasprint. Elia Viviani en Giacomo Nizzolo hadden het nakijken. Moreno Hofland eindigde voor de tweede maal in de top-tien en passeerde de meet als zevende. Door zijn overwinning verstevigt Kittel niet alleen de leiding in het puntenklassement, maar neemt hij ook de roze trui over van Tom Dumoulin. Kittel gaat de rustdag in met een voorsprong van negen seconden op de Nederlander.

(via Procycling)

//platform.twitter.com/widgets.js