De dvd “Tour de France 2015, achter de schermen” begint al meteen goed. Met een wielergekke Franse familie die al jaren in een camper de Tour volgt. Inclusief verkleedpartijen waarna ze als stieren, konijntjes en zelfs een junior-wortel de renners aanmoedigen. Vervolgens zoomen we in op de Bretagne Séché ploeg en in het bijzonder Arnoud Gerard. We zien hoe hij de tour beleefd, hoe zijn vrouw met hun zoontje een aantal etappes komt bekijken en hoe zijn fanclub uitloopt als de Tour zijn woonplaats aandoet. Dit soort beelden geven de ronde een menselijk gezicht.

Kijkjes achter de schermen

We zijn zo gewend aan prachtige beelden vanuit de koers gelardeerd met VVV-shots van de Franse natuur dat we ons nooit afvragen hoeveel ‘voorwerk’ daar eigenlijk in zit. Herbert Dijkstra vermoeid ons jaar na jaar met zijn gepraat over kerkjes, vergezichten en lokale worst. Hoe hij aan al die informatie komt zie je goed in deze documentaire, bijvoorbeeld als we de burgermeester van La Pierre-Saint-Martin volgen, die vanaf 2006 heeft gestreden om de Tour zijn dorpje aan te laten doen. Daags voor de etappe belt hij nog even met de regisseur om het te vragen vooral het kunstwerk van de lokale boeren even goed in beeld te nemen. Je ziet hoe de stress toeslaat als het weer niet lijkt mee te werken én hoe blij en trots hij is als het blijkt mee te vallen en Froome ook nog eens flink toeslaat in de 23 km lange klim naar het dorp. Inwoners blij, onderprefect blij, en de schapenherder blij als de rust weer terugkeert op ‘zijn’ berg.

Logistieke nachtmerrie

Het is ook interessant om te zien hoe zo’n enorme karavaan door Frankrijk trekt. We zien de mannen die iedere dag kilometers hekken op en afbouwen. Hoe de eindstreep wordt getrokken en waar de tribunes moeten komen. We volgen de jongens en meisjes die 3 weken worstjes naar het publiek gooien vanuit een oude 2CV. We zien het mediacentrum opgebouwd worden….met 10 kilometer aan kabels! Heb je je ooit afgevraagd hoe je al die volgauto’s, vrachtwagens, bussen en toeschouwers weer ordelijk van de berg afkrijgt? De tourorganisatie wel, ze hebben er zelfs een speciale groep mensen voor in dienst die zorgen dat er geen chaos ontstaat en alles volgens het draaiboek verloopt.

Vrouwen

Waar praten renners die 3 weken alleen maar koersen ’s avonds over? Natuurlijk, vrouwen. Dat zien we als ze tijdens een lange verplaatsing in de bus een kaartje leggen. Ook Raymond Poulidor is er niet ongevoelig voor, ‘Je suis amoureux’ geeft hij toe als hij naast de mooie rondemiss zit die al voor het achtste jaar de gele trui (en Le Petit Lion) uitdeelt. Hij is stiekem een beetje verliefd, maar zegt ‘zend dit alsjeblieft niet uit…straks ziet mijn vrouw het’.

Lange zit

100 minuten is een lange zit, maar in dit geval zijn ze snel om en is het bekijken van de dvd “Le Tour de France 2015, achter de schermen” zeker de moeite waard. De Franstalige docu (Nederlands ondertiteld) zit vol unieke beelden, de makers mochten zelfs live filmen in de redactiekamer waar de regisseur in een hectische eindsprint schakelt tussen tientallen camerastandpunten. Na het zien van alle beelden zul je volgend jaar met nog meer respect kijken naar het grootste wielercircus ter wereld. De dvd kost €14,99 en is te koop bij source1media en bol.com.

 

Quizvraag: Wie wint morgenavond de individuele tijdrit op het WK? Onder de juiste voorspellers verloten we deze dvd. Geef je voorspelling onder dit artikel!