Mallorca, Calpe, Gran Canaria: vergeet het maar. Zuid-Portugal is the place to be. Mooie wegen en heerlijke hellingen om snel tegenop te rammen.

Als we voor het vertrek op het terras aan de boulevard van Monte Gordo een café com leite bestellen, bereiken ons vanuit het thuisfront geruststellende berichten: rond het vriespunt, sneeuwregen en een fikse wind. Hmm, wat hebben we het hier dan goed aan de Algarve. Lekker weer, graadje of 17, zonnig. Ideaal weer om te fietsen.

Dat gaan we dan ook maar doen. Marco haalt ons op. Marco baat een paar appartementen uit een eindje verderop langs de kust, bij Faro. Bovendien is hij een formidabel mountainbiker. Twee jaar geleden was hij nog runner-up op het Portugese kampioenschap. Daarna heeft hij het biken eraan gegeven. “Er valt geen geld in te verdienen en ik moet ook brood op de plank hebben.”

Nu gidst hij fietstoeristen rond in de Algarve. De reisorganisator Primavera heeft dat voor ons geregeld. Vandaag heeft hij een fietsmaatje meegenomen. Luis Silva is prof bij het lokale team Carmim-Prio-Tavira, dat door Primavera wordt gesponsord. Luis heeft toch een rustige periode in de planning staan, dus hij kan gerust met deze toeristen mee. Pas volgende week moet hij aan de bak, als hij zich gaat meten met de grote jongens in de Ronde van de Algarve.

Afgebrand

We klikken in en trekken de heuvels even buiten Monte Gordo in. In het begin is het nog druk met lokaal autoverkeer, maar na een kilometer of vijf is dat voorbij. Dan hebben we de weg voor onszelf. We rijden eerst evenwijdig langs de kust, richting Tavira en Faro. Pas daar gaan we landinwaarts. Het doel van de dag is een heuvel die we al in de verte zien liggen. De antennes op de top kun je al van mijlenver ontwaren.

Marco waarschuwt ons niet te hard van stapel te lopen. “Het lijkt niet zo hoog, maar het is toch bijna 20 kilometer klimmen. Niet zo steil en zeker niet constant bergop, maar reken op drie kwartier druk op je spieren.”

Het fijne aan de Algarve is dat je niet altijd lange stukken bergop hoeft te rijden. Er is veel keus aan verschillende soorten routes.  Op de derde dag van ons verblijf verkennen we de heuvels direct ten noorden van ons hotel. Het asfalt is subliem en als we eenmaal op het hoogste punt van de directe omgeving zijn, voelen we ons weer alsof we op de kermis zijn. De weg is de achtbaan en onze fiets is het karretje. We maken gebruik van de hoogte om snelheid te maken, zodat we het volgende obstakel op kunnen kletsen. Na dik drie uur zijn we op, de bovenbenen staan in de fik van het fietsen. Maar wat een heerlijke dag weer.

Zo rijgen we onze dagen al fietsend aan elkaar. Waar we ook gaan, de gelijkenis met een speeltuin ligt op de loer. Fijn dat alleen de eerste paar kilometer langs de kust druk is met ander verkeer. Fijn ook dat je na die paar kilometer, als je eenmaal de moerasachtige omgeving (inclusief flamingo’s!) achter je laat, alle kanten op kunt. Fijn ook dat het weer een sublieme 17 graden met strakblauwe lucht bleef. Fijn, zo’n weekje fietsen aan de Algarve!

Reisinfo

De Algarve ligt in het uiterste zuiden van Portugal, zo’n 2000 kilometer van Utrecht. Je bent er zo, het is twee uur vliegen naar Faro. Dan ligt Monte Gordo nog drie kwartier per auto naar het westen, vlakbij de Spaanse grens. De andere kant van de Algarve is 155 kilometer verderop, bij het plaatsje Sagres. Vliegen is goedkoop als je er snel bij bent. Beter is het om een pakketreis te boeken. Wij deden dat met Primavera Reizen. We zaten in een prima hotel met grote, luxe kamers en hadden een prima Giant onder de billen. Triple, Shimano 105 en alles in prima staat. Primavera heeft ook routes voor je die je met gps kunt rijden. Alles is perfect geregeld, wat wil je nog meer?

Mountainbiken

Je kunt het vanuit de lucht al zien als je op Faro aanvliegt: aan de Algarve kun je zo mogelijk nog beter mountainbiken dan racefietsen. Kriskras door het landschap verbinden de onverharde wegen dorpjes en boerderijen met elkaar. Om je wegwijs te maken in die wirwar van paden heb je hulp nodig. Dat zou de Algarve Bike Challenge kunnen zijn. Als je snel bent, kunt je nog dit jaar meedoen. Het evenement vindt namelijk plaats op 8, 9 en 10 maart en wordt georganiseerd door onze gids van de week, Marco Fernandes. Centraal punt is Tavira, op een halfuurtje van de luchthaven van Faro. De kosten voor een deelname is 75 euro, inclusief eten en overnachting tijdens het evenement. Het is met teams van twee personen. Wil je de deelname combineren met een weekje biken, dan kan dat ook. Kijk op www. bttconceicaofaro.net

Dit is een verkorte versie van een reisverhaal dat eerder in Fiets is gepubliceerd. Voor het hele verhaal, zie Fiets nummer 3 2013.