7 dagen, 1500 kilometer, 18 Eredivisiestadions, met als eindresultaat het logo van Fonds Gehandicaptensport in megaformaat. Binnenkort rijdt wielrenner Bas Tietema een bijzondere sponsortocht om gehandicapte sporters op de kaart zetten. Letterlijk en figuurlijk.

Door Elias de Bruijne

Fonds Gehandicaptensport

Voetbal en wielrennen is niet per se een voor de hand liggende combinatie, maar wel voor Bas Tietema (24). De Zwollenaar haalde zowel aan de bal als op de fiets een hoog niveau. Hij speelde als jeugdvoetballer in de C1 van PEC Zwolle, tot een gescheurde kruisband roet in het eten gooide. Vervolgens ging hij wielrennen. Met succes: Tietema timmerde aan de weg bij de junioren, tekende in 2014 een contract bij het opleidingsteam van profploeg BMC en werd dat jaar derde in Parijs-Roubaix voor beloften. In 2017 stapte hij over naar de Ierse profploeg An Post Chain Reaction, waarna hij in 2018 bij Beat Cycling zijn laatste jaar als semi-prof beleefde. Voorlopig, tenminste.

Logo fietsen

Voetbal en vooral wielrennen dus, maar nog veel belangrijker: zijn zusje Iris. ‘Iedereen heeft een reden om ergens bij betrokken te raken. Dat ik betrokken ben bij Fonds Gehandicaptensport komt door mijn zusje Iris, die het syndroom van Down heeft. Door haar ben ik vier jaar geleden ambassadeur geworden van het fonds. Daarbij word ik vaak ingezet als uithangbord, maar ik merkte dat ik het vooral leuk vind om echt iets te dóen. Clinics geven bij handbikeverenigingen, bijvoorbeeld.

Afgelopen winter bedacht ik dat ik iets met fietsen wilde doen. Maar wat dan precies, was de vraag. Toen kwamen we op het idee om het logo van Fonds Gehandicaptensport te fietsen. We keken naar de kaart van Nederland, met in ons achterhoofd de vorm van dat logo, en zagen dat er op de route veel Eredivisiestadions liggen. Ik heb vroeger bij PEC Zwolle gevoetbald en voetbal is de grootste sport in Nederland, dus het leek ons een goed idee om ons project samen met de voetbalclubs te doen. Zo ontstond het plan voor de Als1team Challenge: in zeven dagen langs alle stadions fietsen, om zo het logo van het Fonds Gehandicaptensport te vormen. Bij Ajax, de eerste club die we benaderden, waren ze meteen super enthousiast. Toen kwam van het een het ander’.


Het logo van Fonds Gehandicaptensport.

Jetze Plat

De tocht begint op 31 maart in het stadion van PEC Zwolle en eindigt op 6 april in de Johan Cruijff ArenA. In die zeven dagen gaat Tietema 1500 kilometer fietsen. Onderweg krijgt hij gezelschap van wielrenners die de tocht net zo mooi en belangrijk vinden als hijzelf en een donatie van 100 euro meebrengen. ‘Wielrenners kunnen zich aanmelden om een etappe of een etappedeel mee te fietsen. Je kunt aanhaken bij de start of bij een aanhaakpunt onderweg. Per etappe hanteren we met het oog op de veiligheid een maximum van 18 renners. Achter de groep rijdt een volgwagen. Dat is nodig, want we moeten op vaste tijden bij de stadions zijn en dan kun je niet teveel vertraging door pech hebben. Voor de mensen die meefietsen vanaf de aanhaakpunten maken we een groepsapp waarin we onze livelocatie delen. Zo weten ze precies wanneer we bij de locatie aankomen’.

Er is al een mooi aantal deelnemers om Tietema uit de wind te houden, maar er is nog ruimte. ‘De eerste etappe zit al vol, maar op bijna alle andere dagen is er nog plek. Ook handbikers kunnen meerijden. We hebben al een aantal aanmeldingen, waaronder Jetze Plat, de nieuwe werelduurrecordhouder’.

Afstempelen

Bij ieder stadion op de route houdt Tietema halt om af te stempelen en is er een programma. ‘Alle voetbalclubs zijn heel positief en denken met ons mee. We koppelen de bezoeken aan de stadions steeds aan lokale sportverenigingen voor fysiek of verstandelijk gehandicapte sporters. Ze helpen bijvoorbeeld bij het afstempelen van de wielrenners. Zo willen we die clubs onder de aandacht brengen’.


Bas met zijn zusje Iris in de ArenA.

Het voornaamste doel? ‘Het zou mooi zijn als alles goed verloopt, als iedereen – van vrijwilligers tot mensen van de verenigingen tot de wielrenners – een leuke dag heeft en we geen pech tegenkomen. Het zou helemaal mooi zijn als de actie wordt opgepakt en mensen zelf ook een actie starten. Geld ophalen is niet het belangrijkst; ik vind het belangrijker dat de actie iets losmaakt’.

Info Als1team Challenge

31 maart – 6 april
1500 kilometer
Alle 18 Eredivisiestadions
Meefietsen mogelijk per etappe(deel), variërend van 20 tot 130 kilometer
Gevraagd: 100 euro donatie per deelnemer

Meedoen? Dat kan! Zie www.als1team.nl

Op 5 maart was Bas samen met zijn zusje Iris te gast als Optimist bij Radio EenVandaag om over zijn tocht te vertellen: https://youtu.be/6_-EGJ2Ho88