Door Anne Joldersma

Bondscoach Leo van Vliet besloot niet de erkende tijdrijder, maar de jonge Wilco Kelderman een startbewijs te gunnen voor de rit tegen de klok. “Tsja, dat was niet mijn keuze”, bleef Clement zondag nuchter.

“Natuurlijk ben ik wel gefrustreerd. Ik had er meer vertrouwen in dat ik op de WK goed voor de dag zou komen dan op de Spelen. Hier zijn het juist renners die het best uit de Vuelta komen die er vaak staan. Ik kan dat goed.”

Op de vraag of de klimmerskwaliteiten van Clement ten grondslag lagen aan de beslissing van Van Vliet kon Clement geen antwoord geven. “Ik heb namelijk geen uitleg van de bondscoach gehad. Hij zei alleen dat hij te weinig van mij had gezien dit seizoen. Het was een kort gesprek.”

Gefrustreerd

Frappant genoeg was het de 21-jarige Kelderman die zondag al vroeg moest lossen uit de Rabotrein en op grote achterstand binnenkwam. Toch hoopt Clement niet dat zijn jonge ploeggenoot zijn plek mogelijk afstaat aan de reservestaande 29-jarige Clement.

“Het gaat mij ook niet om de selectie van Kelderman, ik vind het gewoon jammer dat ik niet geselecteerd ben. Ik had op meer krediet gerekend. Ik heb ook wereldkampioenschappen gereden voor de KNWU toen niemand anders wilde en het parcours per definitie ook niet ideaal was voor mij.”

“Weet je, hoe meer ik erover praat, hoe meer pijn het doet. Ik ben gewoon gefrustreerd, nu heb ik niets te doen de komende twee weken. Ik zal woensdag de gasten van de Rabobank maar gaan begeleiden.”

Lossen

Tot zijn eigen verrassing was Clement één van de renners die in de finale van de ploegentijdrit de kar moest trekken. “Eigenlijk moest ik de vier beste klimmers goed afleveren aan de voet van de Cauberg, maar er was al twee man weg”, doelde hij op Kelderman en de Spanjaard Luis León Sánchez.

“Het zal er wel lullig uit hebben gezien dat ik een gat van vijftig meter trek. Dat was nooit de bedoeling. Maar ik heb niet gehoord dat ze moesten lossen in mijn wiel. Lars tikte me twee keer aan en zei ‘rustig’. Maar dat kan natuurlijk meerdere dingen betekenen.”

“Ik heb nooit omgekeken en misschien was dat wel even het beste. Dat konden zeker de vier seconden zijn tussen ons en de vierde plaats. Maar goed, ik had nooit gedacht dat ik degene was die het op de Cauberg moest doen. Het plan was echt om onze vier beste klimmers daar snel naar boven te laten gaan.”

Ervaring

Uiteindelijk is Clement wel tevreden over het resultaat in de ploegentijdrit. “De top vijf was de doelstelling en dat is net aan gelukt. We beseffen wel dat er meer in had gezeten. Alles moet kloppen op een dag als vandaag, dat was niet het geval.”

“Maar we hebben niet zoals de dames veel getraind in deze samenstelling. Het komt toch aan op dat stukje ervaring. Ik denk dat we reëel gezien de doelstelling volgend jaar hoger kunnen leggen.”

© NUsport/Anne Joldersma