Wielrenners met geschoren benen hebben wel degelijk een aerodynamisch voordeel op renners met haar op hun benen. Dat blijkt uit een windtunneltest van Specialized. Gladde benen leveren op een tijdrit van 40 kilometer ruim een minuut voordeel op.

Marc Cote van Specialized zegt in een YouTube video:”Het is een vraag die mensen al decennia stellen: waarom scheren wielrenners hun benen? Daar zijn natuurlijk vele antwoorden op te geven”. Collega Chris Yu vult aan ”We horen dan antwoorden als: het is makkelijk tijdens het masseren en dat je sneller herstelt na een valpartij. Dat laatste hebben we zelf trouwens ervaren. Ook zijn er wielrenners die zeggen: het is de traditie”.

Om te kijken of geschoren benen ook een snelheidsvoordeel geven zetten Cote en Yu zes wielrenners in de windtunnel. Zij werden gemeten met zowel geschoren als ongeschoren benen. ”De resultaten vind ik schokkend”, zegt Yu. ”Het voordeel varieert nogal per renner. Gemiddeld is het aerodynamisch voordeel van gladde benen 70 seconden op een tijdrit van 40 kilometer”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DZnrE17Jg3I[/youtube]