Multisporthorloges heb je in alle soorten en maten. Natuurlijk kennen we de horloges van Garmin en Polar. Deze Suunto 9 Peak is iets minder bekend. Maar wat zegt dat? Wij zochten het uit.

Net als Polar komt Suunto uit Finland. Het bedrijf werd in 1936 opgericht en maakt naast horloges ook duikproducten en kompassen. Suunto richt zich vooral op de avonturiers, maar daarnaast ook op de wielrenners. Onder het kopje ‘Cycling’ op de site vind je naast deze Suunto 9 Peak ook de Suunto 5 Peak en de Karoo Hammerhead 2, want tegenwoordig werken Suunto en Karoo samen. Daar straks meer over. Suunto heeft natuurlijk meer op voorraad, maar voor fietsers is dat niet echt interessant. Wij richten ons daarom op de Suunto 9.

Suunto 9 Peak

Bij het openen van de doos werd ik blij verrast. De Suunto 9 Peak ziet er echt heel mooi uit. Van een typische sporthorloge heeft deze Suunto weinig weg: mooi zilveren omhulsel en niet al te groot van formaat. Bij het omdoen valt direct de siliconen horlogeband op. Bij andere horloges moet je hem ‘omspelden’, nu klik je als het ware de band vast. En belangrijker: hij blijft ook op de juiste plek zitten. Stijlvol is het zeker. Qua uiterlijk is deze Suunto misschien wel mooier dan modellen van Polar en Garmin, al valt over smaak natuurlijk te twisten.

De Suunto 9 is er niet alleen in deze ‘Peak-versie’, maar ook als Suunto 9 Baro met – inderdaad – een barometer. Is bijna even duur, maar wel groter van formaat. De vlieger ‘niet al te groot’ gaat bij de Suunto 9 Baro overigens niet op, want hij is zowel in de breedte als in de diepte een stuk groter. Voor het fietsen vind ik deze Suunto 9 Peak een betere keuze.

De Suunto 9 Peak die ik ontving is gemaakt van titanium en daarmee heel licht en heel sterk. Het horloge weegt in totaal slechts 52 gram en heeft een glas van saffier, goed voor een breedte van 43 millimeter en beter dan het mineraalglas bij de normale Suunto 9. Deze versie is door het titanium wel iets duurder dan de ‘normale’ versies. Je kunt het scherm bedienen met touchscreen én met de drie knopjes aan de rechterkant van het horloge. Dat is iets waar ik erg aan moest wennen. Ik maak regelmatig gebruik van Polar-horloges en daar zit een ‘terug-knop’ op, maar bij deze Suunto moet je terug-swipen.

Prima batterij

De Suunto 9 heeft een ingebouwde polssensor waarmee je de hartslag meet. Natuurlijk is het ook mogelijk om externe sensoren zoals een hartslag- of vermogensmeter te koppelen aan het horloge. Als je op het beginscherm staat en je drukt de bovenste van drie knoppen in, dan zie je de menu-opties training, navigatie, logboek, timer en instellingen. Ga je juist naar beneden dan stuit je op hartslag, herstel, stappen, de laatste training, hoogte, slaap en fitheidsniveau. Bij instellingen kun je dus sensoren via Bluetooth koppelen en alles naar eigen smaak aanpassen.

Het opvallendste aan de Suunto 9 Peak vind ik de batterij- en accuduur. Soms gebruikte ik het horloge even niet en lag-ie gewoon in de kast, terwijl de Suunto wel om de haverklap piepte en trilde van alle binnengekomen appjes en meldingen. Niet gek: het horloge gaat met gps aan tot wel vijf dagen mee en heeft een batterijduur van 336 uur (168 uur in sportmodus). Zoek je naar een horloge waarbij je niet bang hoeft te zijn dat-ie snel uitvalt? Dan is dit een goede optie. Als de batterij tijdens een training bijna op is, krijg je een melding en kun je van modus veranderen om de batterij te sparen. Handig!

De hartslag wordt 24 uur per dag gemeten via een polssensor, dus ook tijdens je slaap. Een leuke functie waar ik soms ook op mijn Polar naar kijk is de slaaptracker, al zegt het natuurlijk niet veel. Bij deze Suunto krijg je ook een slaaprapport terug. Na 8 uur en 24 minuten slaap (eerder uitzondering dan regel) krijg ik als feedback terug dat mijn slaapkwaliteit ‘erg goed was. Mogelijk heeft u meer energie dan normaal om de dag door te komen!’ Klinkt veelbelovend. Je kunt zien wat je maximale, gemiddelde en minimale hartslag was in je slaap. Waar je bij Polar een score krijgt opgeplakt en je iets meer info terugkrijgt over REM-slaap en (on)diepe slaap, valt dat bij deze Suunto wat tegen. Wel krijg je de gemiddelde zuurstofsaturatie terug, al heb ik daar niet heel veel aan.

Afijn: het horloge beschikt dus over genoeg functies, maar wat heb je er tijdens en na het sporten aan? Via het kopje ‘training’ krijg je de keuze uit 20 sportprofielen, van spinning tot wielrennen en triatlon. Door op ‘start’ te drukken begint de teller te lopen en start logischerwijs de activiteit. Op het beginscherm zie je vier gegevens: afstand, huidige hartslag, snelheid en de duur. De knop rechtsonder is de ronde-knop, via de middelste knop kun je van scherm wisselen en zie je bijvoorbeeld live de rondetijden, het kompas en de kaart. Met de knop rechtsboven pauzeer of eindig je de activiteit. Dat is even wennen, want bij veel andere merken zit die pauze- of stopknop in het midden. Maar goed: je kunt hier verder gaan of eindigen. Als je de activiteit eindigt, moet je doorgeven hoe de activiteit voelde (van uitstekend tot matig) en wordt het opgeslagen. Daarna verschijnt een korte samenvatting van de training.

Via de Suunto-app kun je vervolgens (zonder zelf te pairen verschijnt de training al in de app) de inspanning uitgebreid bekijken. In een mooie map zie je de route terug en krijg je er gratis allerlei aanmoedigingen bij. ‘Verste wielrennen’ bijvoorbeeld, of ‘10e activiteit dit jaar. Geweldig!’ Het is toch best grappig om te zien. Ook leuk: als je een circuittraining hebt gedaan, krijg je er een standaard foto van een circuittraining bij. Hetzelfde geldt voor wielrennen, roeien of een andere sport. Het staat leuk op de overzichtspagina. Verder valt het qua statistieken allemaal wel mee bij zo’n activiteit. Je krijgt gewoon de standaard-dingen te zien zoals hartslag, snelheid en de zones in bijbehorende grafieken.

Waar de Suunto ook in uitblinkt is de navigatie. Als je in de Suunto-app een route aanmaakt (super makkelijk) dan staat-ie binnen één seconde ook op je horloge. Hij begeleidt je naar het opgegeven punt en past ook automatisch de route aan als je er van afwijkt. Ik heb zelf niet heel vaak gebruik gemaakt van deze functie op de fiets, omdat het gewoon niet fijn is om de hele tijd op je pols te kijken. Maar voor het hardlopen in onbekend gebied is het wel een fijne functie.

Praktijk
Zou ik ‘m aanraden? Goede vraag. Het uiterlijk is heel mooi, maar daar moet je een keuze natuurlijk niet op aan laten komen. Qua innerlijk vind ik het ook een prima horloge met veel handige functies. De batterij gaat lang mee en dat is een dikke pré. Ook de kaart ziet er mooi uit, net als het scherm waar de activiteit op te zien is. Voor mij was het allemaal prima af te lezen, al kan ik best begrijpen dat de cijfertjes en lettertjes op het kleine scherm niet al te groot zijn. Het horloge zit ook lekker om de pols en irriteert niet, dat is ook fijn.

Genoeg positieve punten, maar ik kan maar niet wennen aan de touchscreen. Om maar elke keer terug te moeten swipen, vind ik heel irritant. Het is gewoon lekker om iets weg te drukken als je een inkomend berichtje ontvangt of als je naar het beginscherm wil, maar dat gaat dus gewoon niet. Voor mij heeft het een paar keer tegengehouden om het horloge te gebruiken. Liever gewoon een horloge met simpele bediening dan elke keer weer uitzoeken hoe het nou precies zit. Daar tegenover staat dat de app wel prima is. Oké, heel veel informatie krijg je niet, maar het ziet er wel mooi en overzichtelijk uit. Nog een nadeel: het voelt allemaal wat langzaam aan, alsof het systeem telkens weer bedenktijd nodig heeft om alles te verwerken.

Mocht je de Karoo Hammerhead 2 gebruiken, dan kun je nu ook de Suunto-heatmaps daarvoor gebruiken, en dat zou ik persoonlijk wel doen. Maar als ik moet kiezen uit deze Suunto of een model van Polar waar ik al langer gebruik van maak, dan kies ik toch voor die andere Fin. Waarom? Makkelijker in gebruik, beter te combineren qua touchscreen én drukknopjes en beter qua prijs. Voor deze Suunto leg je namelijk 670 euro neer (de normale is 100 euro goedkoper) en dat is meer dan 200/300 duurder dan de Polar Vantage V2. Voor hetzelfde geld kun je ook een maandje de energiekosten dekken.

Voor fietsers zou ik horloges van andere merken aanraden. Maar: ga je veel op reis en beklim je bergen? Dan beschikt deze Suunto 9 over veel leuke eigenschappen. Op hoogte doet-ie namelijk prima zijn ding en ook in de diepte (100 meter onder water doet-ie het gewoon) staat hij zijn mannetje. Kortom: het is maar net wat je past.

De Suunto 9 Peak is op dit moment voor €529 verkrijgbaar, maar er zijn dus meer varianten. Neem een kijkje op de site van Suunto voor het overzicht.