FFWD, Hammerhead en Specialized staan deze week in de schijnwerpers! In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest?
Breder en lichter voor dezelfde prijs, FFWD RYOT-wielset
FFWD, de wielbouwers uit Zwolle, hebben hun populaire RYOT-wielen een flinke update gegeven. Een van de belangrijkste veranderingen is de toegenomen interne velgbreedte van 23 millimeter, wat bredere banden mogelijk maakt. Zoals je van FFWD gewend bent, zijn de velgen hooked en kun je kiezen tussen een tubeless setup of een traditionele binnenband met banden vanaf 25 millimeter.

Ook het gewicht is aanzienlijk verlaagd dankzij dezelfde productietechnieken die eerder werden toegepast in de RAW-serie. Dit heeft geleid tot een lichtere carbon lay-up en gewichtsbesparing. Daarnaast introduceert FFWD een nieuwe, lichtere en duurzamere naaf: de N/GAGE, die de oude TWO/ONE-naaf vervangt. Door al deze aanpassingen is er een gewichtsbesparing van gemiddeld 100 gram per wielset gerealiseerd.


Het oog wil natuurlijk ook wat: de wielen hebben een strakker en minimalistischer design, vergelijkbaar met de RAW-modellen. Niet onbelangrijk is de prijs, ondanks alle upgrades blijven de prijzen gelijk aan de vorige generatie RYOT-wielen. Een set met de nieuwe FFWD N/GAGE-naven kost 1.499 euro, terwijl een set met DT240 EXP-naven 1.799 euro kost. De verbeteringen zijn doorgevoerd in de volledige RYOT-serie, bestaande uit de modellen 33, 44, 55 en 77, waarbij de getallen verwijzen naar de respectievelijke velghoogtes.
Meer info vind je op de site van FFWD.
Doorgest Karoo, nu met sideload, Hammerhead Karoo 3
Getest door Edwin Haan
Een klein jaar na het verschijnen van de Hammerhead Karoo (de derde generatie) kwam eindelijk de sideloadfunctionaliteit beschikbaar. Hiermee kun je extra functies installeren die gemaakt zijn door derden. Bovendien heb ik inmiddels heel wat kilometers afgelegd met deze fietscomputer. Kortom: alle reden voor een ‘Doorgetest’.
Ik ben nog steeds fan van het scherm, het navigeren en het gebruiksgemak. Ondertussen is de computer overal een heel stuk goedkoper te vinden dan voor de adviesprijs van 499 euro. De accuduur is goed, en als je de battery save mode aanzet, kun je hem ook prima gebruiken voor langere (ultra)trips. Een uur of 20 is haalbaar. Minpuntjes zijn er ook: het opstarten duurt nog steeds wat lang, de temperatuursensor zit er standaard een graad of 4 naast (hij geeft een te lage temperatuur aan) en het workoutscherm kan niet tippen aan dat van Wahoo of Garmin.


De mooiste verbetering noemde ik al aan het begin: je kunt nu sideloaden. De Ki2-extensie is daarmee terug, hiermee kun je via een omweg toch zien hoe het met de batterijstatus van je Shimano-groepset staat en in welke versnelling je rijdt.
De lijst met extensies groeit met de week. Ik testte er al een aantal. Op het moment van schrijven kun je onder meer kiezen voor Ki2, Headwind (dat laat zien hoeveel wind mee of tegen je hebt), KxRadar (dat gebruik je om bijvoorbeeld de Garmin Radar te bedienen vanaf de Karoo), en KDoubleType (hiermee kun je meerdere waarden in een enkel dataveld op je scherm tonen). Je vindt alle door SRAM (de eigenaar van Hammerhead) goedgekeurde extensies op deze webpagina. Het mooie is dat die extensies allemaal gratis zijn en je Karoo hiermee steeds een beetje beter wordt.
Meer info vind je op de site van Hammerhead.
Nieuwe generatie racebanden, Specialized Mondo, Turbo en RapidAir
Specialized heeft recent haar collectie banden voor de weg, gravel en mountainbike verbeterd, waardoor ze sneller, duurzamer en lichter zijn. Optisch gezien zijn de banden nu duidelijker voorzien van de naam op een gekleurde achtergrond, zodat je altijd weet op welk rubber je rijdt. Wij lichten de belangrijkste aanpassingen voor de Mondo, Turbo en RapidAir toe.


De Mondo is bedoeld voor kilometervreters die volgens de Amerikanen ook van snelheid houden. Voor de samenstelling van de band is gebruikgemaakt van het snelle Gripton T2/T5 dual-compound profiel, wat geschikt is voor slecht asfalt en goed begaanbaar gravel. De band weegt 310 gram, heeft een anti-lekstrip en is verkrijgbaar als tubeless-ready band of vouwband in 28, 32 en 35 millimeter, vanaf 45 euro.
De S-Works Turbo TLR is 20 gram lichter dan zijn voorganger en heeft een vernieuwde samenstelling, wat resulteert in 10% minder rolweerstand. Ook hier wordt een combinatie van de Gripton T2 en T5-compounds gebruikt, met een 120 TPI karkas. De populaire band is verkrijgbaar in 28 mm en 30 mm en haal je in huis vanaf 75 euro.


Het vlaggenschip is de S-Works Turbo RapidAir TLR, volgens Specialized de ultieme tubeless-ready wedstrijdband. Met een gewicht van 220 gram en verbeteringen in de samenstelling is hij 33 seconden sneller dan zijn voorganger over 40 km. De band is verkrijgbaar in 26 mm en 28 mm, met een vanafprijs van 90 euro per band.
Meer info vind je op de site van Specialized.
Bestel Fiets Magazine #3
In de maart-editie van Fiets vind je:
- Tests: Lapierre Pulsium, Cannondale SuperX, Orbea Alma & Cube Nuroad C:62.
- SRAM’s Flight Attendant ontrafelt.
- Gravelaar? Ga eens een dagje naar het strand!
- Retro: JOCO, terug naar het Amsterdam van ruim een eeuw geleden.
- Verslag Velofollies; De mooiste nieuwigheden van de beurs.
- Rondje van: De favoriete route van redacteur Herman van Tilburg.
- Waar rijden de profs op? Een mooi overzicht aan het begin van seizoen ’25!
En verder: de rubriek Gezien & Getest, Budgetbiker, columns en de Top 10! Deze editie is online te bestellen voor slechts € 7,50. Verzending naar een adres in Nederland is gratis. Natuurlijk kan je Fiets Magazine ook in de winkel halen.


