Campagnolo, Shimano, Silca en Hutchinson staan deze week in de schijnwerpers! In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest?

GOLVENDE CAMPA’S, CAMPAGNOLO SHAMAL

Getest door Edwin Haan

We zien steeds vaker wielen met variabele hoogte. Ook Campagnolo golft er nu lekker op los met hun nieuwe Shamal Dual Profile-wielset. De velgen zijn bij de spaken 45 millimeter hoog en ertussenin 40. Een complete set weegt 1.480 gram en kost 1.890 euro, voor Campa-begrippen is dat nog een bescheiden prijs. Ik testte ze tubeless met 28 millimeter brede Pirelli’s eromheen, een mooi Italiaans ensemble.

De velgen zijn van carbon en hebben een interne breedte van 23 millimeter. Ook al staat ‘Campagnolo’ er niet schreeuwerig groot op (gelukkig maar, vind ik zelf), ze zijn toch direct herkenbaar als Campa’s. Dat komt door het typische G3-spaakpatroon, met spaken in setjes van drie bij elkaar. In totaal zijn het er 21, zowel voor als achter. Van elk setje van drie spraken zitten er telkens twee aan de aandrijfkant, waar de meeste krachten op los worden gelaten.

Dan naar de praktijk. Tubeless monteren was een makkie. De velgen hebben gewoon een haakje waar de band netjes achter blijft hangen. Met wat latex waren ze ook rap luchtdicht. Wat ik superfijn vind, is dat het velgbed geen spaakgaten heeft. Dat is helemaal dicht en glad, je zit dus nooit te klungelen met tape. Ik rijd op mijn wegfiets bijna altijd met 60 millimeter hoge velgen. Direct viel op dat insturen met deze lagere wielset lichter gaat. Wat me aan de andere kant tegenviel, was dat ik best wat merkte van zijwind, helemaal niet zoveel minder dan bij mijn eigen, hogere velgen. Daar had ik, juist door het Dual Profile, meer van verwacht.

De Italianen gebruiken in deze wielen cup- en conuslagers in de aluminium naven, met een preloadring. Sommigen zweren daarbij, onder meer vanwege de mogelijkheid de lagers te onderhouden. Ik prefereer zelf onderhoudsvrije industrielagers. Maar, toegegeven, nieuw uit de doos lopen de Shamals wel als een zonnetje. Ze zijn kaarsrecht, vrij comfortabel en ook lekker stil. Fijn, want voor mij hoeft een freewheel niet als alternatief voor een fietsbel te werken. O, je krijgt ze geleverd in fraaie, stevige tassen, inclusief bandenlichters en twee 50 millimeter lange tubelessventielen.

Meer info vind je op de site van Campagnolo.

Luister via je favo podcast app (iTunes hier & Spotify hier) of via de widget

HEEL VEEL GOEDKOPER, Shimano Cues

Aan de ene kant van het spectrum doet Shimano mee in de race naar de lichtste, geavanceerdste groepsets. Maar het kijkt ook naar de andere kant, ‘onder’ Shimano 105 zeg maar. Eerst hadden we daar Tiagra en Sora, tegenwoordig is er Cues, sinds dit voorjaar ook in dropbar-uitvoering voor de weg en gravel. Je hebt de keuze uit 9-, 10- en 11-speedderailleurs en -cassettes, enkel of dubbel crankstel en hydraulische of mechanische schijfremmen.

Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze degelijk schakelen, slijtvaster zijn dan de dunne kettingen en kransjes uit prijzige 12-speedgroepen en: heel veel betaalbaarder zijn. De eerste fietsen met Cues zijn ondertussen gesignaleerd, Cube maakt bijvoorbeeld een Nuroad Pro-gravelbike met 1×11-Cues-groepset voor 1.999 euro.

Meer info vind je op de site van Shimano.

LEK? GELD TOE, SILCA ULTIMATE TUBELESS SEALANT

Getest door Edwin Haan

Silca’s vernieuwde sealant zou gaatjes kunnen dichten tot wel 6 millimeter groot. Volgens de fabrikant is dat mogelijk dankzij een toegevoegde ‘foam agent’ die carbonvezels richting het gaatje voert. Dat klinkt allemaal heel fancy.

Zelf heeft Silca er zoveel vertrouwen in, dat ze de renners die door hen worden gesponsord 500 dollar betalen als ze tijdens een wedstrijd in de Life Time Grand Prix-reeks tóch lekrijden (en niet verder kunnen). Ik kreeg er een injectiespuit met een opzetslangetje bij. Mijn eerste ervaring was dat het slangetje van de spuit viel voor ik iets kon opzuigen, in de volle fles latex. Die kon ik dus eerst leeggieten om de slang terug te vinden.

Even schoonmaken met lauw water en nog een keer proberen. Wat opvalt is dat, na goed schudden, de sealant een lekker lobbige structuur heeft. Goed vloeibaar, maar toch dik en vol kleine stukjes. Ik gebruikte het spul om de banden om de Campagnolo Shamals luchtdicht te maken (zie pagina 72). Dat ging in één keer goed. En ik had een setje gravelwielen waarvan de banden maar lucht bléven lekken, ondanks twee keer vullen met een dunnere sealant van een ander merk. Ook die banden waren na een spuitje vol Silca-sealant eindelijk echt luchtdicht. Ik heb nog geen gaten van 6 millimeter gezien, die ga ik binnenkort zelf maar eens maken in een setje oude banden – hierover zal ik verslag uitbrengen in de Fiets Gravelspecial die in mei verschijnt.

Voorlopig ben ik dik tevreden met het spul. Een literfles kost 49 euro. Volgens Silca blijft het spul zo’n zes maanden zijn werk doen. Ik zal de banden er dus over een half jaar eens af halen om te zien hoe het ermee staat. Wordt vervolgd.

Meer info vind je op de site van Silca.

Frans race rubber, Hutchinson Blackbird Race en Blackbird All Season

Het Franse merk Hutchinson introduceert twee vernieuwde racebanden: de Blackbird Race en de Blackbird All Season. De Race-versie wordt gebruikt door de profs van Intermarché-Wanty. Dankzij het SwiftEasy-karkas heeft Hutchinson de band dunner en lichter kunnen maken, zonder concessies te doen aan de lekbestendigheid. Uit eigen ervaring met de vorige versie weten we dat deze band al uitstekend presteerde op het gebied van lekbestendigheid en rolweerstand. De smalste variant (28 millimeter) weegt 240 gram, en er is ook een bredere versie van 30 millimeter beschikbaar (er wordt nog gewerkt aan een nog bredere uitvoering). Dit snelle rubber is online te koop vanaf zo’n 70 euro per band.

De All Season-uitvoering is ontworpen voor natte omstandigheden en verkrijgbaar in de maten 28, 30 en 32 millimeter. Je kan kiezen voor een tubeless-variant of vouwband. De band bestaat uit twee verschillende soorten rubber. De Mach Tread Ultimate 3.0-compound is gebruikt voor de bovenzijde van de band, terwijl aan de zijkant de Safetread-compound is toegepast voor verbeterde grip. Ook het dikkere loopvlak moet bijdragen aan een lange levensduur van de band. De tubeless-variant wordt online aangeboden vanaf zo’n 60 euro per band.

Meer info vind je op de site van Hutchinson.

Bestel Fiets Magazine #4

In deze editie van Fiets lees je over:

  • De Look 795 Blade RS & Cervélo Aspero.
  • Een interview met Hugo de Jonge over zijn liefde voor de fiets.
  • Flight Attendant verder ontrafelt & de Canyon Lux Trail CF8 getest.
  • Nog nooit op de mtb gezeten? Je weet niet wat je mist!
  • Retro: Langs bij een fanatieke verzamelaar van oude Remy fietsen.
  • Rondje van: De favoriete Brabo-route van redacteur Menno Grootjans.
  • Léon van Bon test de bloedmooie Seka Spear.

En verder: de rubriek Gezien & Getest, Budgetbiker, columns en de Top 10! Deze editie is online te bestellen voor slechts € 7,50. Verzending naar een adres in Nederland is gratis.