Giro, Ritchey, One-K, Shimano en Maap staan deze week in de schijnwerpers! In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest?
MAAR ÉÉN MINPUNTJE, GIRO ARIES SPHERICAL
Getest door Herman van Tilburg
Bij de zoektocht naar een nieuwe helm is vooral de pasvorm cruciaal. Juist op dat punt scoort de Giro Aries Spherical met MIPS bij mij maximaal. Ik draag hem inmiddels zo’n zeven maanden en in maat medium (55-59 centimeter) zit hij als gegoten. Dankzij het handige draaimechanisme aan de achterzijde kun je de helm perfect afstellen. Met een gewicht van 275 gram behoort hij bovendien tot de lichtste MIPS-helmen op de markt, je voelt hem nauwelijks zitten. Qua veiligheid is hij uitgerust met Giro’s Spherical Technology (gecombineerd dus met MIPS). Dit tweelaagse rotatiesysteem bestaat uit EPS-schuim met verschillende dichtheden, waardoor de lagen bij impact onafhankelijk van elkaar bewegen om schokken op te vangen.



Ook op het gebied van comfort scoort deze Aries Spherical uitstekend. Het binnenwerk en de padding voelen prettig aan en ik ervaar geen drukpunten. Ventilatie is meer dan goed, dankzij 24 ventilatieopeningen en diepe interne luchtkanalen. Ik heb de helm getest bij temperaturen tussen de 10 en ruim 30 graden Celsius. Een interessante toevoeging is het DryCore-‘zweetmanagementsysteem’. Een interne siliconen strip voert transpiratievocht weg van het voorhoofd, waardoor je minder last hebt van zoute druppels in je ogen. Werkt het? Dat hangt natuurlijk af van hoeveel je zweet, maar tot ongeveer 25 graden merkte ik zeker verschil.
Qua looks scoort deze helm ook al goed. Hij zit compact op het hoofd, waardoor je niet het gevreesde paddenstoeleffect krijgt. Het enige minpunt? Dat is de prijs. Met een prijskaartje van ongeveer 260 euro bij de meeste online aanbieders is het een flinke investering. Maar als je op zoek bent naar een helm die uitblinkt in pasvorm, ventilatie en veiligheid, is deze Giro het overwegen waard.
Meer info vind je op de site van Giro.
GESTREEMLIJND, Ritchey SuperLogic Streem-stuur
Met dit carbon Ritchey SuperLogic Streem-stuur kun je je fiets een mooie upgrade geven. Hij is lekker aero en is zowel geschikt voor volledig als semi-geïntegreerd kabelwerk. Leverbaar in 40, 38 en 36 centimeter breed, dus met dit stuur kun je ook meedoen aan de smallestuurtjestrend.


Dankzij 10 graden flare is hij onderin wat breder, maar zit je met de handjes op de drops lekker smal. Een 38-centimeteruitvoering meet onderin de beugels 42 centimeter en weegt 230 gram. Het stuur kost 302,40 euro.
Meer info vind je op de site van Ritchey.
GEEN DERTIEN IN EEN DOZIJN, ONE-K RD ULTIMATE
Getest door Ronald Brouwer
Het Duitse One-K is een spin-off van het gerenommeerde Leibnizinstituut, waar specialisten werken op het gebied van composietmaterialen. One-K heeft een concept ontwikkeld dat zij ‘spaakster’ noemen. Hierbij produceren ze zes spaken die in een stervorm aan elkaar verbonden zijn en bestaan uit één enkele, ononderbroken vezeltape. Deze spaakster wordt aan de velg verbonden met een titanium spaaknippel. Het is een bijzonder gezicht, al zal niet iedereen het mooi vinden. Persoonlijk vind ik het er wel fraai uitzien, vooral tijdens het rijden. Maar belangrijker: het resultaat van deze techniek is een supersterk en vederlicht wiel.



Volgens One-K zelf weegt een set 934 gram, al geeft mijn eigen weegschaal 948 gram aan. De gewichtslimiet voor de berijder is 95 kilogram. Ik weeg zelf 85 kilo – en zelfs in volle sprint blijven de wielen snaarstrak aanvoelen. Zo’n lichte wielset rijdt natuurlijk fantastisch! Voor de iets zwaardere renner is er nog de RD-X, deze weegt nog altijd slechts 1.014 gram en is geschikt voor een maximaal systeemgewicht van 120 kilo, dus ongeveer 105 tot 110 kilo voor de fietser.
De wielen zijn uiteraard tubeless ready en zijn leverbaar in 36 en 48 millimeter hoogte. In de configurator op de website kun je de wielen samenstellen zoals jij ze hebben wilt. Je kunt dus ook kiezen voor 48 millimeter achter en 36 voor, als je dat wilt. De decals zijn standaard leverbaar in zwart of wit, maar tegen een meerprijs van 50 euro kun je ze iedere kleur geven die je wenst. De titanium spaaknippels zijn verkrijgbaar in ‘raw titanium’ of zwart. En je kunt uiteraard kiezen voor verschillende body’s, afhankelijk van je groepset. De prijs van deze wielset begint bij 2.999 euro, wat een flinke investering is. Alles bij elkaar een heel bijzondere wielset, zeker geen dertien in een dozijn!
Meer info vind je op de site van One-K.
STIEKEM BESTWEL ALLROUND, SHIMANO EQUINOX RIDESCAPE GR
Getest door Edwin Haan
Vorige maand lieten we al een aantal nieuwe Shimano-brillen zien, ondertussen hebben we er al één van getest, de Equinox Ridescape GR die afgerond 130 euro kost. Dit model is bedoeld voor gravel, maar niet verder vertellen, ik heb er stiekem ook mee gereden op de MTB en de racefiets. En hij is nog heel. Sterker nog: ik vind dit een erg prettige bril voor allerlei omstandigheden.
Hij is licht en zit comfortabel dankzij de zachte, rubberen neusstukjes en het deel dat op je oor rust. Het is een half montuur, dus je kijkt ook niet snel tegen de blauwgroene rand aan. Zoals bij steeds meer merken, wordt voor het frame biobased materiaal gebruikt.


Het wisselen van de lens gaat gemakkelijk, je zet er op donkere dagen zo de meegeleverde transparante lens in. Met een gewicht van 25 gram merk je verder nauwelijks dat je iets op je neus hebt. Het gravelgehalte van deze bril zit hem trouwens in de lens. Die is volgens Shimano gemaakt om het contrast wat op te halen, zodat je de overgang van gravel naar een andere ondergrond goed onderscheidt. Helemaal goed. Mocht je toch liever een andere lens willen, kijk dan naar de RD voor op de weg of de OR voor echte offroadcapriolen. De bril wordt geleverd in een stoffen zakje, met een apart vak voor de reservelens. Er is ook nog een fotochromatische uitvoering die drie tientjes duurder is.
Meer info vind je op de site van Shimano.
Voor lang onderweg, MAAP Aeon-collectie
Het Australische wielerkledingmerk MAAP heeft de Aeon-collectie gepresenteerd, speciaal voor fietsers die heel wat uurtjes op de weg doorbrengen. De kleding is ontworpen voor optimaal comfort en bewegingsvrijheid, zodat je ongestoord kunt blijven trappen.
De Aeon Jersey, die 185 euro kost, is gemaakt van Polartec® Delta™-stof en weegt zo’n 150 gram. Deze ademende en sneldrogende technologie zorgt voor een goede temperatuurregulatie tijdens warme ritten. Op de achterzijde van het shirt vind je zakken en aan de zijkant een zakje met rits. Het shirt heeft reflecterende graphics voor extra zichtbaarheid bij weinig licht, wat de veiligheid ten goede komt.
De Aeon fietsbroek, verkrijgbaar voor 265 euro, heeft een nieuw ontworpen zeem van zachte stoffen en een minimalistische constructie met 4-way stretch voor extra bewegingsvrijheid. De stof is ademend, vochtregulerend en sneldrogend, ideaal voor warme omstandigheden. De broek is ook voorzien van een verborgen achterzak die ruimte biedt voor bijvoorbeeld bankpasjes of een sleutel.
Meer info vind je op de site van Maap.



Win 2×2 tickets voor Radmarathon Burning Roads!
We mogen twee keer twee tickets weggeven voor Radmarathon Burning Roads op 28 juni, een uitdagende toertocht bij onze oosterburen in Ochtrup. Je kunt kiezen uit twee schitterende routes: 210 kilometer met 800 hoogtemeters: een relatief vlak en prachtig parcours. Of de ultieme klassieker, 330 kilometer met maar liefst 2400 hoogtemeters!
Hoe maak je kans op de tickets?
Luister naar Fiets de Podcast aflevering 90 en geef antwoord op de volgende vraag:
In de podcast bespreken we tien klassieke toertochten. Aan welke van deze tien klassieke toertochten heeft hoofdredacteur Edwin Haan meegedaan?
Stuur jouw antwoord voor 15 april naar podcast@fiets.nl en maak kans op tickets voor dit fantastische fietsevenement!