FFWD, Samsung, Wheeltop en Zwift staan deze week in de schijnwerpers! In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest?


LEKKER UIT EIGEN LAND, FFWD RAW 44

Getest door Herman van Tilburg

‘Wat van ver komt, is lekker’ gaat niet helemaal op voor deze wielset. Niet omdat hij niet lekker is, sterker nog: de RAW 44 van FFWD Wheels ziet eruit om door een ringetje te halen. Maar hij is gewoon ontwikkeld en geproduceerd in Zwolle. FFWD’s RAW-serie bestaat uit drie varianten: de RAW 33 voor de klimmers, de RAW 44 als allrounder en de RAW 55 voor maximale aerodynamica.

Mijn set, de ‘44’, maakt indruk met zijn uiterlijk. Het glanzende carbon in combinatie met subtiele decals zorgt voor een chique uitstraling. Voeg daar de carbon spaken en CeramicSpeed-lagers aan toe, en je begrijpt misschien waarom deze set 2.499 euro kost. FFWD levert niet alleen een premium product, maar biedt ook drie jaar garantie, crash replacement en een proefperiode van honderd dagen. Bij het wegen (zonder banden) kwam ik uit op een keurige 1.405 gram. De interne velgbreedte bedraagt 21 millimeter en de externe 30, waardoor mijn tubeless banden (Hutchinson Blackbird, 28 millimeter) goed aansluiten.

Na ruim 2.000 kilometer, zonder lek en met een kleine 6 bar, kan ik enkel concluderen dat dit een uitstekende allroundwielset is. De acceleratie is top: je komt rap op snelheid en behoudt die moeiteloos. De wielen draaien soepel, en de combinatie van een stijve velg met carbon spaken draagt bij aan een strak stuurgedrag.

Door de hoogte van 44 millimeter en lichte bolling van de velg had ik weinig last van zijwind; ook bergop presteren ze uitstekend. Wel miste ik een beetje die aerodynamische punch die een hogere wielset kan geven, maar daarvoor is er de RAW 55. Kortom: ik blijf nog heel wat kilometers maken met deze allroundwielset. De wielset kost 2.499 euro en is vergelijkbaar met die van soortgelijke sets van concurrenten.

Meer info vind je op de site van FFWD.

EENS IETS ANDERS, Wheeltop EDS-OX 2.0

Er is meer dan Shimano en SRAM. Kijk bijvoorbeeld naar deze fraaie, draadloze EDS-OX 2.0-shifter en -achterderailleur van Wheeltop, voor op de MTB. Via een app kun je hem instellen voor 3- tot 14-speed. De ingebouwde accu laad je op met een magnetisch kabeltje. De achterderailleur weegt zo’n 400 gram en de shifter heeft een gewicht van 80 gram.

Op een volle lading zou je 20.000 keer moeten kunnen schakelen. Op het moment van schrijven is de pre-orderprijs 399 euro, dat klinkt als een prima deal.

Meer info vind je op de site van Wheeltop.

Getest door Michael Kerkhof

Ik heb een tijdlang de Samsung Galaxy Watch Ultra getest, een tophorloge met van alles erop en eraan. Wat mij alleen tegenviel, was de beperkte batterijduur: na een paar dagen moest hij alweer aan de lader. Helaas is dat bij deze Galaxy Watch 7, die wel een stuk gunstiger geprijsd is, niet anders. Sterker nog: het is nog veel erger.

Eerst maar even het horloge zelf behandelen. Eigenlijk mag je de Ultra en 7 niet met elkaar vergelijken, daar zijn de prijzen te verschillend voor. Toch zijn er overeenkomsten. Zo draaien ze allebei op Wear OS en daardoor zijn de functies van beide horloges nagenoeg hetzelfde.

Waar de Ultra groot is, met een hoogte en breedte van 47 millimeter, is de 7 een stuk bescheidener met een horlogekast van 40 millimeter. Maar vooral het gewicht is laag: 28,8 gram, heel schappelijk voor een polshorloge (dat was met 94 gram bij de Ultra weer een minpuntje). Het is een bescheiden model, maar eigenlijk zit alles wat nodig is er wel op.

Strava bijvoorbeeld: met een simpele druk kun je je fietsrit starten. Muziek kun je ook afspelen op je horloge en zelfs een appje beantwoorden kan moeiteloos door een automatisch antwoord via Galaxy AI of klein toetsenbord. Het horloge bedien je ondanks twee knoppen vooral door te swipen. Soms voelt dat wat onhandig, bijvoorbeeld bij hevige inspanning wanneer het saffierglas vochtig is geworden.

Voor iemand die op zoek is naar een horloge om meer inzicht te krijgen in gezondheidsgegevens is de Galaxy Watch 7 een prima optie. Maar de batterijduur… Tja, dat is echt een flink minpunt. Bij ‘zuinig’ gebruik, daar versta ik een activiteit van een uur onder en daarna de rest van de dag amper gebruik, moest de Watch 7 al na vijftien uur aan de lader omdat-ie helemaal leeg was. Dagelijks opladen dus. Dat kan echt beter. Het horloge is verkrijgbaar vanaf 172 euro.

Meer info vind je op de site van Samsung.

Buiten telt nu ook mee op Zwift!, Zwift Companion App

De Zwift Companion App heeft een flinke upgrade gekregen, waardoor je nu wekelijkse doelen kunt instellen op basis van tijd, afstand, calorieën, stresspunten of kilojoules. Nieuw is ook de Trainingsscore, een dagelijkse waarde die je langetermijnfitheid weergeeft op basis van trainingsvolume en intensiteit.

Daarnaast toont de Trainingsstatus of je in balans traint, met statussen als ‘Productive’, ‘Fresh’ of ‘Overreaching’. En echt waar, buitenritten tellen nu ook mee, zolang je je Garmin of Wahoo koppelt. Hammerhead-integratie volgt later. Zwifters krijgen vanaf nu ook extra XP voor buitenritten én kunnen hun streaks behouden met ritten buiten.

Ook komt Zwift met verstelbare cranks voor de Zwift Ride. Deze zijn vanaf 16 april verkrijgbaar en kosten 99 euro.

Meer info vind je op de site van Zwift.