In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest? In week 5 zetten we de spotlight op items van: Rogelli, Bikone, Camelbak, Fizik, Campagnolo, Muc-Off en Schwalbe.

Minder kou, meer fietstijd, Rogelli R-1000 Arctic

Getest door Aranka Berends

Tijdens mijn zoektocht naar spullen voor de écht koude dagen op de racefiets, kwam ik deze winterschoenen van Rogelli tegen. Het Nederlandse merk, opgericht door oud-renner Rini Wagtmans, maakt al sinds 1974 functionele wielerkleding. Toen ik de schoenen thuisgestuurd kreeg, was ik allereerst verbaasd door de stijve zool. Zeker voor de prijs van 137,95 euro had ik verwacht met een wat flexibelere zool te gaan fietsen, maar niets bleek minder waar. De schoenen zien er robuust uit en kunnen zowel van SPD als SPD-SL-schoenplaatjes worden voorzien. Het aantrekken van de R1000’s gaat gemakkelijk, ze lijken wat dat betreft wel een beetje op skischoenen.

Je trekt eerst de binnenschoen aan, die maak je met een koord en schuifsysteem vast. Vervolgens klap je de overschoen eroverheen. Die rits je dicht. De ritsnaden zijn goed getapet; tijdens een regenachtige rit van drie uur bleven mijn voeten heerlijk droog. Tot slot zijn er klittenband-straps om de overschoenen op hun plaats te houden. Tijdens de kille, natte maanden bleken de schoenen heel comfortabel. Geen zweetvoeten, maar gewoon heel aangenaam warm. Daardoor bleef de rest van mijn lichaam ook gemakkelijker warm en waren de koude dagen een stuk leuker!

Meer info vind je op de site van Rogelli.

Nu met preload, Bikone PowerSet T47

Dit is wel heel mooi spul hoor: deze Bikone PowerSet-trapas met zogeheten preload en keramische lagers, voor frames met T47. Door die preload wordt de druk veel beter verdeeld. En dankzij tot wel vijf O-ring-afdichtingen per set zijn ze ook perfect beschermd tegen de elementen. UAE Team Emirates rijdt er al mee en jij kunt dat ook. Als je tenminste bereid bent om minstens 399 euro voor een lagerset neer te leggen. Voor andere frames hebben ze trouwens ook fraaie sets.

Meer info vind je op de site van Bikone.

Vochtvest, Camelbak Chase Adventure 8

Getest door Ronald Brouwer

Tijdens lange tochten heb je niet genoeg aan twee bidonnetjes drinken. Als je niet te vaak wilt stoppen om bij te vullen, heeft Camelbak een mooie oplossing: de Chase Adventure 8, een compacte rugzak met een reservoir voor 2 liter water en een drinkslang. De waterzak is makkelijk te vullen, de drinkslang werkt goed en er zitten overal slimme lussen en klemmetjes om de slang vast te maken en te geleiden, zowel aan de linker- als aan de rechterzijde. De rugzak biedt behalve voor water ook voldoende ruimte voor het opbergen van gereedschap, eten of andere zaken die je onderweg mee wilt hebben.

Hij is zo ontworpen dat hij hoog op je rug zit, waardoor de zakken van je fietsshirt gewoon bruikbaar blijven. Door alle verstelmogelijkheden van de straps is een perfecte pasvorm vrij makkelijk te vinden. Aan de voorkant van het vest zijn de schouderbanden voorzien van handige insteekzakjes waar jegemakkelijk bij kunt tijdens het fietsen. Achter de insteekzakjes zit ook nog eens een kleine pocket met een ritssluiting, die bijvoorbeeld handig is om wat geld of sleutels in te verstoppen.

Daarnaast is er nog een vak met een ritssluiting die voorzien is van handige vakken voor het opbergen van klein gereedschap. Uiteraard is de rug voorzien van ademend meshmateriaal en zijn er verschillende reflecterende elementen, voor de zichtbaarheid in het donker. Een prettige, praktische rugzak voor lange inspanningen op de fiets. Je haalt de rugzak in huis voor 124,99 euro.

Meer info vind je op de site van Camelbak.

Lekker stevig, maar niet té, Fizik Vento Argo R1

Getest door Edwin Haan

Een algemeen oordeel vellen over een zadel is niet altijd gemakkelijk, of een zadel bij je past is namelijk heel persoonlijk. Wat óns lekker zit, hoeft jou niet lekker te zitten. En andersom. Toch willen we van tijd tot tijd onze zadelervaringen met jullie delen, er zijn namelijk best wat algemene zaken die voor iedereen opgaan. Zoals: het zou niet mijn eerste keus zijn om als zwaargewicht een zadel met kwetsbare carbonrails op een gravelbike te zetten. Maar ja, dit exemplaar zat op een testfiets, dus ik heb er toch een paar weken op doorgebracht. En ik moet zeggen: met veel plezier.

Dit is zo’n modern zadel met een korte neus en een gat in het midden om de druk op het perineum te verminderen. Hij zat mij prima, lekker stevig, maar niet té. De vorm past goed bij mijn achterste en ik blijf makkelijk achterop zitten. Ook in de beugel was het prima toeven op de Argo. Het zadel is verder keurig afgewerkt, en met 179 gram is het gewicht ook netjes. Hij is er in 140 en 150 millimeter breedte, beide 265 millimeter lang en heeft een adviesprijs van 199 euro. Mocht ik een nieuw zadel op mijn wegracer nodig hebben, dan zou ik deze zeker overwegen.

Meer info vind je op de site van Fizik.

Kostbaar matzwart, Campagnolo Super Record S

Als je grootste nieuws is dat je nu een groepset hebt die Super Record S heet en matzwart is, dan valt dat toch een beetje tegen voor een merk als Campagnolo. Zeker als de crankset die erbij hoort 150 gram zwaarder is dan de normale Super Record-cranks. De nieuwe zijn namelijk niet langer hol. Die keuze is gemaakt om de prijs wat te drukken, dat klinkt als een doordachte afweging – tot je leest dat de complete groepset nog steeds 3.990 euro gaat kosten.

Om positief af te sluiten: dat matzwarte staat op de meeste fietsen wel fantástisch. Zeker als je het aftopt met een bijpassend setje matzwarte Bora-wielen.

Meer info vind je op de site van Campagnolo.

Je moet er maar opkomen, Muc-Off Hey Dipstick!

Alleen al vanwege de geinige naam krijgt-ie een plekje in deze rubriek: Hey Dipstick! Nee, dit is geen oliepeilstok, al komt de werking aardig overeen. In plaats van je band van je velg te halen om te zien of er nog genoeg latex in je tubeless band zit, kun je met deze Hey Dipstick! van Muc-Off even peilen hoe het met je voorraad vloeibare lekdichter staat. Je moet er maar opkomen. De Hey Dipstick! kost 12 euro.

Meer info vind je op de site van Muc-Off.

Pompen is zo een stuk leuker, Schwalbe Clik Valve

Getest door Edwin Haan

Wij pompen lucht en dat is lang niet altijd zo leuk. Gehannes met het dunne Presta-ventieltje, waarbij het schroefdraad nog weleens krom wil raken of zelfs afbreken. Of dat je in de winter met koude handen gewoon niet losgedraaid krijgt, ook zo lekker. Dat ontwerp stamt dan ook al ver uit de vorige eeuw. Schwalbe vond het tijd voor iets nieuws en kwam met de Clik Valve.

Ik testte een conversiesetje en ben om, pompen is zo een stuk leuker. In de set vind je twee nieuwe ventielkernen en een opzetstukje voor op je pomp. Je draait de oude kern uit je ventiel, de nieuwe erin en stopt het opzetstukje op je pomp. Die kun je nu gewoon op het nieuwe ventiel ‘Clikken’. Dat gaat zonder enige kracht, je hoeft ook geen hendeltjes meer over te halen of iets vast te schroeven, gewoon pompen is alles wat je hoeft te doen. Ben je klaar, dan trek je de pompkop inclusief opzetstukje van het ventiel en klaar ben je.

Het enige nadeel dat ik zie, is dat het ventiel een holte aan de bovenkant heeft, waar modder in kan komen. Dat verplicht je eigenlijk om de meegeleverde opklikbare ventieldopjes te gebruiken en die zijn een beetje lomp. Ik ben benieuwd of we in de toekomst gaan zien dat dit de nieuwe standaard wordt. Qua pompgemak zou dat een hele fijne verbetering zijn. Naast deze conversiekit is er ook een setje met alleen de ventielkernen (5,95 euro) en een set waar ook een pompkopadapter in zit ter vervangingvan je bestaande pomp, die kost 16,95 euro.

Meer info vind je op de site van Schwalbe.